"Oude" tv is dood, leve de "nieuwe" tv !

New-Oud-Televiosn.jpg

Twintig jaar geleden voorspelden heel wat zelfverklaarde guru’s de definitieve dood van televisie. Internet zou het ‘oude’ medium overbodig maken. Niet is minder waar gebleken. Digitale media blijken uiteindelijk niet de capaciteit te hebben om voor adverteerders genoeg mensen snel te bereiken. Anderzijds keken nog nooit zoveel mensen naar visuele content.

Er is wel een drastische verandering in de manier waarop we televisie consumeren. Televisiezenders die vasthouden aan dat ene televisietoestel en aan een opdringerige lineaire programmatie zijn uiteraard ten dode opgeschreven. Zij moeten zich aanpassen aan de nieuwe kijkers, aan de nieuwe gewoontes, aan de nieuwe technologieën, interessante content maken voor de jongere generaties en een hechte relatie opbouwen met hun publiek. 

De tv-buzzwords voor de volgende jaren zijn:

  • Addressable advertising: adverteerders willen hun doelgroep zo goed mogelijk bereiken. De  nieuwe technologie laat nu toe om tv-kijkers beter te identificeren en om voor hen relevante reclame te tonen. Een win-win voor de kijker, de adverteerder en het medium.
  • Content discovery optimisation: door de opkomst van niet-lineaire tv en het grote aanbod van programma’s wordt het voor de kijker moeilijk om een keuze te maken. Zenders zullen moeten investeren in zoekmachines waarmee de kijker zelf zijn programma’s kiest (net zoals vandaag de zoekmachines werken op internet).
  • Content mobility: die éne televisie in de huiskamer is een oud concept. We kijken tv op meer en meer ‘schermen’ van allerlei afmetingen. Programmamakers zullen met de verschillende formaten rekening moeten houden voor een optimale kijkerservaring.
  • Time Shifted Viewing: uitgesteld kijken wordt de norm, zeker bij jonge kijkers. De kijker stelt zelf zijn televisie-avond samen door te kiezen uit een catalogus. Maar de zenders hebben reclame inkomsten nodig om goede content te produceren. En dat geld komt grotendeels van adverteerders. Vandaar dat het belangrijk is om kijkers-vriendelijke oplossingen te zoeken om reclame te integreren in het uitgesteld kijken.

Laat adverteerders hun doelgroep bereiken aan een correcte prijs in een veilige context en zij zullen blijven investeren in een massa-medium zoals televisie. 

Media