Mediaconcentratie 2017: Vlaamse mediabedrijven wapenen zich tegen Gafan

iStock-639742416.jpg

De Vlaamse Regulator voor de Media, de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, publiceerde het rapport ‘Mediaconcentratie in Vlaanderen 2017’. De VRM distilleerde vijf algemene conclusies uit het rapport.

Allereerst trapt het de open deur in dat de Vlaamse mediamarkt in grote transitie is. De Vlaamse mediaspelers proberen zich namelijk te wapenen tegen de internationale grootmachten. Als voorbeeld verwijst het naar aangekondigde wijzigingen in de aandeelhoudersstructuur van Medialaan (volledig in handen van De Persgroep).

Daarnaast besluit het dat de concentratie het hoogste is bij de distributietak. Bij de gedrukte media blijkt bijvoorbeeld dat de distributie quasi in handen is van 1 grote speler (bpost). Bij televisie neemt Telenet de belangrijkste positie in.

Online blijken voornamelijk buitenlandse bedrijven de sleutelposities in handen te hebben. De populairste sociale media, appwinkels en zoekmachines in Vlaanderen zijn eigendom van Amerikaanse bedrijven. Dit heeft enkele minder positieve gevolgen voor de Vlaamse mediasector. Om deze concurrentie het hoofd te bieden, gaan Vlaamse reclameregies steeds vaker samenwerken op vlak van online reclame. Zo zijn er gezamenlijke initiatieven als buymedia.be en Mobilepremium.

In de Vlaamse mediasector komen verder veel vormen van horizontale, verticale en crossmediale concentratie voor. Dit geldt in en tussen segmenten van verschillende mediavormen, bijvoorbeeld de overname Base door Telenet en de overname van Mobile Vikings door Medialaan.

De VRM besluit dat het Vlaamse aanbod aan klassieke mediaproducten voor 80 tot 100% van de markt in handen van acht mediagroepen. Op radiovlak blijft het VRT-aandeel meer dan de helft bedragen. De dominante televisiedistributeur Telenet is in toenemende mate actief in andere delen van de televisiewaardeketen. De krantenmarkt wordt gedomineerd door slechts twee grote uitgevers: De Persgroep en Mediahuis. Dit kan een risico inhouden voor de diversiteit van het aanbod aldus de VRM.

Documenten

Media Research & Insights