De newsfeed van Facebook verandert: wat betekent dit voor media en adverteerders?

iStock-667066440.jpg

Hoewel ze er al enkele maanden zaten aan te komen, deden de door Mark Zuckerberg aangekondigde veranderingen – die geleidelijk maatregelen wil invoeren waardoor de berichten van vrienden en familie op onze Facebook-tijdslijn prioriteit krijgen – de afgelopen uren heel wat stof opwaaien. 

Sommigen juichen het initiatief van de Facebook-baas toe in de kruistocht tegen fake news en als een garantie voor het DNA van het sociale netwerk (back to basics). Anderen maken zich zorgen over wat ze als een listige strategie beschouwen, met de media en adverteerders als eerste slachtoffers.
 
In een video legt Facebook helder uit hoe het algoritme werkt en bepaalt welke publicatie eerst op de tijdslijn van een gebruiker verschijnt.
 
In grote lijnen gaat het als volgt. Interactie tussen twee individuen weegt zwaarder door in het algoritme dan interactie tussen en pagina en een individu. Hoe meer affiniteit tussen interagerende individuen, hoe zwaarder hun interactie doorweegt in het algoritme. Sterkere interactie weegt ook zwaarder door, bijvoorbeeld persoonlijk commentaar of een reeks commentaren in de vorm van een discussie onder een post. Dat noemt Facebook ‘actief engagement’. Aldus wil het netwerk de gebruikerservaring verbeteren.
 
De eerste die zich zorgen maken, zijn de media. Het veranderde algoritme van de reus uit Californië kan het economische model van een groot aantal van hen die volledig op het bereik van Facebook berusten grondig door elkaar schudden. Ook diegene die een deel van hun content op Facebook hosten om meer zichtbaarheid te genieten, zouden een impact moeten ondervinden. Die content zou immers niet meer automatisch verschijnen op de tijdslijn van surfers die de pagina van het medium geliket hebben, maar enkel als ze actief gedeeld worden. Hetzelfde geldt voor merkenpagina’s.
 
Adverteerders en bureaus ervaren de aankondiging van Facebook ook als een maatregel om de waarde van het reclameaanbod op te drijven. Facebook moedigt merken aan om kwalitatieve content te leveren die het publiek snel zal engageren… en om meer te betalen zodat de pagina’s beter gequoteerd worden. Zo zou de juiste benadering er volgens sommige spelers in bestaan de publicatiefrequentie te verminderen, meer te investeren in de productie van content en de verspreiding te ondersteunen met een groter en doelgerichter mediabudget.

Content Media