Digimeter 2018: online video en Netflix halen live televisie in

iStock-904347858.jpg

Imec publiceerde de tiende editie van zijn jaarlijkse Digimeter. Die peilde vorig jaar in augustus en september bij 2345 Vlamingen naar hun ICT- en mediagebruik, alsook naar hun houding ten opzichte van innovatie en technologie.

Uit de aldus gemeten resultaten distilleerde het instituut vijf bevolkingssegmenten, eentje meer dan vorig jaar dus: de disruptors (19,6%), de media maniacs (19,3%), de augmented traditionalists (19,5%), de strugglers (22,7%) en de resistors (toch nog goed voor 18,9% van de bevolking).

Verder werden de antwoorden in het bijzonder volledige en rijke rapport gegroepeerd in een aantal belangrijke thema’s. Zo leert het onderzoek ons bijvoorbeeld dat 37% van de bevolking meer dan vier devices in huis heeft. 89% van onze bevolking gebruikt er daarvan wel eens meerdere tegelijk. De smartphone is het device dat privé het meest gemist zou worden (39,3%).

Netflix is ondertussen aanwezig bij 21% van de bevolking, wat minder is dan bijvoorbeeld in Nederland, maar zet wel een groei van 6% neer (wat dan wel weer in lijn is met de evolutie in vergelijkbare landen). Het televisietoestel blijft weliswaar het belangrijkste scherm om video en televisiecontent te bekijken (iets wat 61,2% van de Vlamingen dagelijks doet), maar het is een pak minder dan vorig jaar (66,4%). Op twee staat de smartphone: 30,7% van de Vlaamse smartphone-bezitters kijkt dagelijks video content op zijn mobile. Bij de jongste respondenten (15-19 jaar) loopt dat percentage zelfs op tot 69,3% (+10,3%). Daarmee kijken ze voor het eerst meer video op hun smartphone dan op tv (54,2%).

In dezelfde lijn ligt de vaststelling dat live televisiekijken nog wel populair blijft (49,8% van de Vlamingen doet het dagelijks, een daling van meer dan 6%), maar dan vooral bij oudere leeftijdsgroepen. TSV blijft stabiel: drie Vlamingen op tien doen het; op dat vlak is er geen grote kloof tussen generaties.

Het onderzoek behandelt onder andere ook de radio-, muziek- en nieuwsconsumptie, net zoals de daartoe gehanteerde bronnen. Het wijdt ook een heel hoofdstuk aan de sociale media, waaruit de groeiende hegemonie van YouTube bij de jongere generaties blijkt. De rest van de gedetailleerde resultaten vind je hier.

Documenten

Media Research & Insights