Millenialproof copywriting: lezen jongeren anders dan hun ouders?

Henny van gerwen crop2.jpg

Millennials (18-35 jaar) zijn in de Verenigde Staten nu al de grootste bevolkingsgroep. Deze consumenten nemen vaak voor het eerst belangrijke aankoopbeslissingen. Denk aan de eerste verzekeringen, de energieleverancier en internetprovider, de eerste auto en appartement en maar ook aan alledaagse boodschappen. De vraag waar elk merk mee worstelt: moet ik mijn tone of voice en content afstemmen op deze Yo Bro-doelgroep? Door Henny van Gerwen.

Millennials lezen anders dan hun ouders maar wel verrassend veel

Eerste vaststelling: uit cijfers van McKinsey (2016) blijkt dat millennials echte nieuwsjunkies zijn. Ze lezen 52 minuten per dag. Dat is wel minder dan medioren maar dat komt omdat jongeren anders lezen. Minder lineair dan hun ouders, ze zoeken meer bite-size informatie. Hieronder vindt u vier tips als u copy voor millennials moet beoordelen.

OK voor de schermgeneratie?

Jongeren lezen meestal mobiel. Mobiel lezen betekent vooral: scrollend en scannend lezen. De tekst moet dus vanaf het begin zeer concreet zijn (What’s in it for me?) en voordeelgericht. Deze voordelen moeten er bovendien visueel eruitspringen. Doorspek de tekst met zoveel mogelijk visuele elementen: tabellen, beelden, filmpjes, quotes. Houd er rekening mee dat niet alles wordt gelezen. Volgens UX-expert Jakob Nielsen wordt slechts 28% van een webpagina bekeken.

OK voor call-to-actiongeneratie?

Millennials zijn bij uitstek consumenten die graag responderen. Ze zijn op zoek naar nieuwe ervaringen, ze zijn bij uitstek de nieuwsgierige generatie. Stop in de copy dus veel call to action-prikkels. Schrijf actiegericht met de aansporende en gebiedende wijs. Het brengt vaart in de teksten en dat is precies wat deze doelgroep zoekt.

OK voor de sharinggeneratie?

Millennials zijn meer dan welke andere generatie bereid om informatie en ervaringen te delen. Het zorgt voor geloofwaardigheid. Testimonials met de plussen én minnen van een product of service verhogen de geloofwaardigheid. Zeker doen want millennials zoeken sowieso een second opinion voor hun beslissing.

OK voor de jongvolwassen-generatie?

Uit het nestleaver-onderzoek van de Universiteit Antwerpen en BBDO (2015) rond het Ethias Starter Pack blijkt dat millennials vooral serieuze en duidelijke informatie willen. Creativiteit is minder belangrijk als ze een beslissing moeten nemen. Uit hetzelfde onderzoek kwam ook naar voor dat een merk zeker niet het taalgebruik van jongeren moet imiteren. Yo Bro mag u dus uit uw woordenschat schrappen. Hopelijk vindt u dat geen bummer! Say what.  

Door Henny van Gerwen, partner BBDO en bestuurslid Genootschap De Gouden Veer

Content Skills