Drie vragen over AdBlockers aan Antony Slabinck, Invisible Puppy

Antony Slabinck.jpeg

Antony Slabinck, online marketer bij Invisible Puppy, houdt van adblockers. Hij vertelt ons waarom.

Een adblocker, wat is dat juist?

Een adblocker is een klein programmatje dat u kan downloaden om dan alle advertenties op het internet te gaan blokkeren. Het werkt als een content filter die advertenties herkent op basis van uitdrukkingen, patronen en tracking scripts. Vergelijk het met de buitenwipper van een club die op basis van bijvoorbeeld outfit of haarstijl bepaalde mensen gaat weigeren.

Slecht ontworpen, opdringerige, storende, vervelende, lelijke en ronduit agressieve advertentie-campagnes zijn grotendeels verantwoordelijk voor het ontstaan van adblockers. Vooral de digital natives en intuitives maken er massaal gebruik van en ondertussen zijn er tientallen soorten adblockers gratis downloadbaar.

Zijn er workarounds mogelijk voor zo’n Adblockers?

Elke actie veroorzaakt een tegenreactie dus hier alvast toch enkele workarounds, al dienden de meesten daarvan slechts een klein deeltje van de oplossing, zoals bijvoorbeeld:

Acceptable ads

Omdat online adverteerders begonnen te klagen over mogelijk aanzienlijke verliezen, werd er een whitelist opgemaakt van advertenties die wél toegelaten zouden worden. Hiervoor moeten de advertenties wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mogen advertenties onder andere niet als storend worden ervaren, moeten ze transparant zijn over het feit dat het een advertentie is én moet ze afgestemd zijn op de site waar de ontvanger zich bevindt.

Paywalls

Verschillende nieuwswebsites werken ondertussen met een paywall, waarbij sommige content nog steeds volledig of gedeeltelijk gratis is en andere achter de paywall zit.  Het nadeel is dat enkel de grote spelers dit principe kunnen toepassen. En zelfs daar blijken er nog heel veel lezers hun dagelijkse portie actualiteit elders te gaan halen.

Zijn er geen betere oplossingen te vinden voor al dat Adblocker geweld?

Ja hoor, een merk kan er ook voor kiezen zelf waardevolle content te creëren en de dialoog aan te gaan in de vorm van waardevolle blogs, vlogs, webinars, infographics,… Vandaar de hernieuwde aandacht voor content marketing & storytelling.  Door deze content te verspreiden via organische kanalen worden niet alleen de potentiële klanten bereikt maar kan u daarenboven ook een veel sterkere band met uw doelgroep ontwikkelen en van hen ook iets opsteken.

Het is aan ons marketers om een oplossing voor adblockers te vinden, er creatief mee om te gaan en vooral te stoppen met mensen plat te bombarderen met flashy banners die toch alleen maar irritatie opwekken. Generation Y wil verhalen, een band, goede content en merken waar ze in geloven.

Dus adverteer gerust, maar doe het slim.

Content Media