Trends in entertainment en media, prognose van PwC voor 2022

Entertainement-media.jpg

Volgens de "Global Entertainment & Media Outlook 2018-2022" van PwC is de nog altijd snelle ontwikkeling van de sector een nieuwe, dynamische fase ingegaan. Hoe staan België en de rest van de wereld ervoor?

Internetreclame brengt meer geld in het laatje dan tv-reclame

In België zullen vanaf 2021 de inkomsten uit internetreclame die uit tv-reclame overtreffen (1038 miljoen USD voor internet tegenover 1021 miljoen USD voor tv). Een trend die zich zal voortzetten in 2022. Over de periode 2017-2022 zullen de reclame-inkomsten voor internet stijgen met 7,9%, ten opzichte van 1,7% voor televisie.

De kloof tussen de reclame-inkomsten op vast en mobiel internet blijft groot. In 2022 zal in Begië 146 miljoen USD voortkomen uit mobiel internet, tegenover 960 miljoen USD uit vast internet. Die cijfers wijzen op een verschil met de globale trend: in 2018 zal de wereldwijde omzet van reclame op mobiel internet voor het eerst de omzet van reclame op vast internet overtreffen.

Convergentie, connectiviteit en vertrouwen

In een klimaat van brede en consequente - maar ongelijk verdeelde - groei dringen drie zaken zich op aan elk bedrijf uit de sector: convergentie, connectiviteit met de consument en de noodzaak van vertrouwen.

“Convergentie 3.0” herdefinieert het concurrentiespeelveld. In tegenstelling tot eerdere convergentiegolven zorgt deze voor een steeds grotere groep van “superconcurrenten” en gespecialiseerde nichemerken die zich willen verzekeren van de trouw en uitgaven van steeds veeleisendere consumenten.

Zo vervaagt het onderscheid tussen de traditionele segmenten - tussen de gedrukte en digitale media, videogames en sport, draadloze en vaste verbindingen, kabel en online, sociale en traditionele media.

Terwijl deze veranderingen en technologische ontwikkelingen zich voortzetten, wordt het een steeds belangrijkere uitdaging om het vertrouwen van de consument en het publiek te winnen en behouden, aangezien veranderingen elkaar steeds sneller zullen opvolgen.

Virtual reality en streaming

Binnen de algemene stijging van entertainment en media sector zullen digitale segmenten de snelste omzetgroei laten optekenen. Met virtuele realiteit op kop, zij het vanaf een laag niveau, met een vijfjaarlijkse jaarlijkse groei van 40,4%. Gevolgd door gestreamde video met 10,1%. Daarentegen zullen kranten en tijdschriften de komende vijf jaar hun omzet zien dalen. Boeken, radio en traditionele televisie en homevideo zullen elk een jaarlijkse groei van minder dan 2% halen.

Nieuwe ecosysteem

Wat zijn dus de drijvende krachten achter deze nieuwste convergentiegolf die de sector herdefinieert? De Outlook noemt vijf belangrijke drijvende krachten.

  • Alomtegenwoordige connectiviteit: Tegen 2022 zal het aantal snelle, mobiele internetverbindingen wereldwijd toenemen met 2,2 miljard, waardoor de markt voor een snellere consumptie van mobiele content enorm zal groeien.
  • De mobiele consument: De wereldwijde explosie van mobiele toegang maakt van geconnecteerde mobiele toestellen op nagenoeg alle markten de belangrijkste manier waarop consumenten content en diensten opvragen. Adverteerders gaan zich dan ook meer focussen op mobiele diensten.
  • Nood aan nieuwe bronnen van omzetgroei: Entertainment- en mediabedrijven zoeken naar andere dan de traditionele omzetbronnen, die in sommige gevallen krimpen. Tegelijk focussen telecombedrijven zich op entertainment- en mediacontent om hun groei nieuw leven in te blazen. Als gevolg hiervan haast elke speler in het ecosysteem zich om nieuwe inkomstenstromen aan te boren. 
  • Waardeverschuiving naar platformen: Technologie- en socialemediaplatformen slagen er beter dan ontwikkelaars van traditionele content in om de aandacht van de consument te trekken en een groter aandeel van hun uitgaven te veroveren. Als gevolg van deze trends zijn superconcurrenten ontstaan. 
  • Personalisering: De mondige consument van vandaag is geen voorstander van standaardcontent. Hierdoor is het van vitaal belang voor bedrijven, gaande van superconcurrenten tot nichespelers die zich op fans richten, om hun aanbod te personaliseren door middel van data-analytics en AI. 

Overzicht van Global Entertainment & Media Outlook 2018-2022 

Media Research & Insights