Influencers: Unilever roept op voor meer transparantie en integriteit

iStock-920497502.jpg

Eergisteren kondigde Unilever in Cannes aan dat het niet (meer) zal werken met influencers die volgers kopen. 

En ja, dat gebeurt, ook al doen ze het verre van allemaal. De fmcg-giant beschouwt deze beslissing als een onderdeel van een ruimer proces dat de strijd wil aanbinden met fraude in het digitale ecosysteem, betere ervaringen wil creëren voor de consumenten en merken wil helpen de impact van hun digitale marketinginspanningen beter te meten. De gigant preciseert dat hij influencers beschouwt als een belangrijke manier om consumenten te bereiken en merken te bouwen, maar dat bepaalde praktijken – zoals het kopen van volgers – de authenticiteit van hun inbreng kunnen ondermijnen.

Unilever verbindt zich er niet alleen toe niet te werken met influencers die followers kopen, maar ook zelf geen volgers te kopen en bij voorkeur partners te kiezen die de transparantie binnen het digitale ecosysteem helpen bevorderen. Daarom gaat Unilever onder andere ook een groep samenstellen met de World Federation of Advertisers, Instagram en Richard Edelman om aan deze problematiek te werken, met het oog op meer vertrouwen, transparantie en integriteit binnen de influencerswereld.

“Wij onderschrijven deze visie volledig”, aldus UBA-baas Chris Van Roey die ons bereidwillig over de kwestie te woord stond. “Het kopen van influencers is een vorm van ad fraude, net zoals de robotproblematiek dat is. Het is een thema waar de UBA zich over buigt en we raden onze leden stellig aan daar op te letten. Tegelijk is de UBA actief betrokken bij het influencer dossier.”

Ter herinnering, een paar weken geleden veroorzaakte de FOD Economie serieus wat beroering door eenzijdig en overhaast een aantal zeer gedetailleerde richtlijnen voor influencers uit te vaardigen. Die werden na amper een paar uur al ingetrokken, omdat ze niet werkbaar waren en opgesteld zonder overleg met de sector. “Volgende week gaan we naar het kabinet om daarover te praten. We zullen onderzoeken hoe en of de kwestie van de influencers behandeld moet worden. In feite is het heel simpel. Zodra er een betaalde relatie bestaat tussen een merk en een influencer, gaat het om een vorm van reclame en gelden er dus reclameregels. Indien niet, gaat het om vrije meningsuiting en daar moeten geen specifieke regels voor zijn.” Wel ziet Van Roey het nut van een aantal tussenvormen uit te klaren. “Maar dat moet helemaal niet ingewikkeld zijn”, zegt hij nog. “Zelfregulering kan hier ruimschoots volstaan.”

Media