Wat is hackvertising ?

hackvertising-uba.jpg

Hackvertising is een contaminatie van de woorden 'hacking' en 'advertising'. Het is een vorm van guerilla-marketing, waarbij merken conventionele regels breken en de grenzen aftasten om buzz te creëren.

Met de mentaliteit van een hacker proberen merken op een disruptieve manier de sympathie te winnen van de consument en aldus het centrum te worden van de conversaties. Het is belangrijk dat het merk hierbij zijn eigen authenticiteit bewaart en dat de actie past in de leefwereld en de 'tone of voice' van het merk. Hackvertising zorgt enerzijds voor opvallende campagnes en veel gratis aandacht, maar houdt uiteraard ook risico's in. Het is belangrijk om op voorhand de risico's goed in te schatten en legaal advies te vragen.

Het woord werd gelanceerd op Cannes Lions 2018 in verband met een aantal Burger King campagnes (o.a. 'King Popcorn', 'OK Google' en 'Scary Clown night') die het concept goed illustreren. Maar ook andere adverteerders gebruiken dezelfde techniek.

----------------------

Elke week zal UBA u een korte en relevante uitleg geven bij een woord dat we dagelijks tegenkomen in onze activiteitensector.

Programmatic buying, curated content, virtual reality, ... het zijn stuk voor stuk vaste termen geworden. En UBA heeft beslist om u te helpen die woorden beter te begrijpen.

Elke week wordt een nieuw 'Wat is' woord voorgesteld in lijn met relevante onderwerpen, nieuwsberichten en activiteiten.

Zijn er woorden die u graag eens in deze rubriek uitgelegd zou zien?

Stuur uw suggesties naar gregory@ubabelgium.be

Media