Daalt het engagement op Facebook aanzienlijk?

Facebook.jpg

Buffer en BuzzSumo voerden een uitgebreid onderzoek op basis van meer dan 43 miljoen Facebook-posts van 20.000 merken op het sociaal netwerk. Doelstelling: de gevolgen van het aangepaste Facebook-algoritme analyseren. Zoals verwacht, werd onder andere vastgesteld dat het engagement blijft dalen en dat de pagina’s bijgevolg meer content publiceren.

Tussen het eerste trimester van 2017 en het tweede van 2018 steeg het aantal gepubliceerde posts aldus met 26% tot 8,1 miljoen gepubliceerde posts in een jaar tijd. Tijdens dezelfde periode daalde het engagement met de posts met meer dan 50%.
 
Volgens de auteurs van de studie zorgen vooral beelden – en dus niet video’s – voor engagement. Maar los van de aard van de geposte content, het engagement ligt lager dan vroeger. In het geval van beelden bijvoorbeeld daalde het engagement van 9.370 in 2017 tot 3.454 reacties in 2018. Hetzelfde geldt voor video, waar het aantal reacties daalt van 5.486 naar 2.867.
 
Verder toont het onderzoek ook dat pagina’s die minder dan een post per dag doen, meestal meer engagement per publicatie genereren. Diegene die tussen een en vier posts per dag publiceren, worden minder getroffen door de engagementsdaling. Volgens het onderzoek zou de ideale publicatiefrequentie om het engagementsniveau per publicatie te optimaliseren, vijf posts per dag zijn.
 
Pagina’s die het sterkst getroffen worden door een dalend engagement, zijn die van artiesten (-71%), films (-69%), media (-64%), bekende mensen (-62%), gezondheid en schoonheid (-62%), tv-programma’s (-61%), sporters (-55%), videogames (-51%), kledij (-50%) en retailers (-49%).
 
Meer details hier

Media Research & Insights