Europees Parlement keurt AVMSD-richtlijn goed

AudioVisual.jpg

De voornaamste accenten zijn een betere bescherming van kinderen en nieuwe regels voor reclame. Ten minste 30% van de inhoud van programma's van tv-zenders en VOD-platforms zal Europees moeten zijn.

De Audio Visual Media Services Richtlijn (AVMSD) is op 2 oktober 2018 goedgekeurd in de plenaire vergadering van het Europees Parlement, met 452 stemmen voor, 132 stemmen tegen en 65 onthoudingen.

De herziene regelgeving zal van toepassing zijn op omroepen, maar ook op video-on-demand en video-sharing platforms (zoals Netflix, YouTube of Facebook) en op de live streaming op video-sharing platforms.

De nieuwe wetgeving bevat strikte regels voor reclame en productplaatsing in kinderprogramma's. Er moeten maatregelen worden genomen om de blootstelling van kinderen aan reclame voor ongezond voedsel of ongezonde dranken effectief te verminderen. Productplaatsing en telewinkelen zullen in kinderprogramma's worden verboden, terwijl de lidstaten individueel kunnen beslissen of zij ook sponsoring van kinderprogramma's willen uitsluiten.

De persoonsgegevens van kinderen mogen door aanbieders van audiovisuele media niet verwerkt worden voor commercieel gebruik, met inbegrip van het opstellen van profielen en gedragsgerichte reclame.

De nieuwe regels voorzien een maximum van 20% reclame tussen 6.00 uur en 18.00 uur, waardoor omroeporganisaties meer flexibiliteit krijgen. Tijdens prime time, tussen 18.00 uur en 0.00 uur, mag reclame maximaal 20% van de zendtijd in beslag mag nemen.

Het Parlement heeft ook maatregelen genomen om de integriteit van het signaal te waarborgen. Het is van toepassing op smart tv's en betekent dat de aanbieder van mediadiensten tijdens een programma geen venster met inhoud aan het scherm kan toevoegen zonder voorafgaande toestemming van de omroeporganisatie.

Zodra de definitieve tekst is gepubliceerd, hebben de lidstaten 21 maanden de tijd om de regels om te zetten in nationale wetgeving.

Media