5 snelle manieren om je copy customerproof te maken

Henny van gerwen crop2.jpg

Lézen consumenten nog wel of zijn video en beeld in deze ‘scherm’tijden oppermachtig? Ontdek alvast deze 5 interessante copytips van Henny van Gerwen

Tijdens de derde editie van de UBA Belgium workshop ‘Customerproof Copy’ liet copywriter Henny van Gerwen (Van Gerwen & Vader) met veel voorbeelden en onderzoek zien hoe je beoordeelt of je copy voldoende responskracht heeft. De 5 tips van Henny:

1. Schrijf eerst voor ‘scanners’ dan voor ‘lezers’.

Wist je dat gemiddeld slechts 28% van een webpagina wordt bekeken? Op papier is dit al snel het dubbele. De meeste mensen scannen dus eerst een tekst en bepalen dan of ze doorlezen. De meest scanbare plaats op een scherm is altijd aan de linkerkant (leestip). De linkerkant krijgt immers 80% van alle aandacht. Ook moet het belangrijkste voordeel steeds in de eerste zin staan.   

2. Beoordeel copy in 5 seconden

De meeste communicatiemanagers lezen de copy van hun reclamebureau of freelancer van het begin tot het einde. Maar weinig consumenten lezen alles, en zeker niet van A tot Z. Uit eyetrackingonderzoek blijkt dat het oog als een flipperkast over een pagina gaat. Sommige woorden worden zelfs drie keer gelezen! Een goede manier om copy te beoordelen? Scan de tekst 5 seconden en bepaal dan of je voldoende geprikkeld wordt om door te lezen. Dat doet de consument namelijk ook.

3. De lezer zoekt zijn voordeel, niet jouw productkenmerk

Customerproof copy vertelt wat jouw product of service voor de consument doet. Elke consument zoekt altijd het voordeel. Zijn voordeel. Daarom is het belangrijk dat de voordelen voor de klant centraal staan in een copybriefing. Welke drie voordelen staan centraal in jouw copybriefing?

4. Lange copy wordt wél gelezen

Een groot misverstand bij het beoordelen van copy: de tekst is te lang. Copy heeft namelijk een selectieve functie. De titels, tussentitels en call to actions moeten de lezer in de tekst trekken. Iemand die erg geïnteresseerd is in je merk of aanbod, wil immers zo veel mogelijk weten! Niet zo weinig mogelijk. Het is natuurlijk wel de kunst om het lezen te stimuleren. Dat doe je met korte woorden, korte zinnen, korte alinea’s. Dat geeft zin om door te lezen. Als je veel ‘kort’ schrijft, mag de copy best lang zijn.

(Deze alinea heeft bijvoorbeeld een leesbaarheid van 73/100. Dat betekent dat een kind uit het zesde leerjaar de tekst, technisch gezien, makkelijk kan lezen)

5. Herhalen is de kracht van copy

Wie respons wil, zal moeten herhalen. Dat geldt voor de voordelen maar vooral voor de call to action. Voor een e-mail moet bijvoorbeeld op elk scherm een call to action staan om de aandacht van de scrollende lezer vast te houden. Tijdens de workshop Customerproof Copy leerden de deelnemers waarom een e-mail met twee buttons voor meer stopping power zorgt. De lezer krijgt een keuze - en elke consument vindt keuze prettig.

Henny van Gerwen, Copywriter/Owner Gerwen & Vader, Head of Direct Marketing & Partner BBDO, Docent bij UBA Academy.

De workshop Customerproof Copy is ook als incompany training te boeken. Neem gerust contact op met Henny van Gerwen via e-mail.

Content Skills