2019, jaar van abonnementen en memberships

tarrot.jpg

Het Reuters Institute for the Study of Journalism en de Universiteit van Oxford publiceerden zopas met de steun van het Google Digital News Initiative hun voorspellingen voor journalistiek, media en technologietrends.

Hun conclusies zijn gebaseerd op een online onderzoek waaraan 200 respondenten actief in de media uit verschillende landen deelnamen. Het interessante verslag valt niet in twee woorden samen te vatten, maar we zetten even de voornaamste ideeën op een rijtje:

  • Volgens het onderzoek worden abonnementen en memberships de grootste prioriteit voor de nieuwsindustrie. Meer dan de helft van de respondenten (52%) verwacht dat dit de voornaamste prioriteit voor inkomsten wordt in 2019 (versus 27% voor display advertising, 8% voor native advertising en 7% voor giften). Een enorme focusverschuiving binnen de industrie.
  • Tegelijk geraakt de idee dat bepaalde vormen van kwaliteitsnieuws op een of andere manier gesubsidieerd moeten worden opgang.
  • De nieuwsindustrie verliest zijn geduld met Facebook en concentreren hun aandacht elders. 43% zegt dat het sociale netwerk zeer belangrijk is (dezelfde proportie als Apple News of YouTube, maar veel lager dan Google dat 87% haalt).
  • Meer dan twee derde (78%) denkt dat het belangrijk is meer in AI te investeren.
  • De meerderheid (75%) denkt dat audio een belangrijker aandeel van hun content zal gaan vertegenwoordigen. 78% denkt dat voice activated technologieën zoals Amazon Alexa en Google Assistant een significante impact zullen hebben op de manier waarop het publiek toegang krijgt tot content.

Documenten

Media Research & Insights