10 regels voor digitale storytelling die tot actie oproepen. Volgens Cyril Jamelot

Cyril Jamelot carre[1].jpg

Leest u alle digitale communicatie in uw newsfeed of mailbox? Welke berichten trekken uw aandacht? Welke leest u van begin tot eind? Welke hebben u gemotiveerd om iets te zoeken of te kopen? U zult merken dat van alle gepubliceerde berichten er maar bitter weinig zijn die u tot actie aanzetten.

Digitale communicatie is niet de enige noch de eindoplossing. Het is helemaal geen oplossing. Het is een medium, een extra kanaal, dat nog meer aandacht vraagt dan de rest. Omdat er meer bij komt kijken. Digitale communicatie wordt nog sneller 'weggezapt'. U hebt dus nog minder controle over de eindgebruiker of het gedrag van de ontvanger. Digitale communicatie werkt enkel als de inhoud uw merk of dienst reflecteert en uw consumenten of klanten beroert. Daarin verschilt het niet van andere media.

1. Laat uw communicatie stroken met uw strategie. Digitale communicatie moet passen in de strategie die u voor uw merk of dienst hanteert. Het moet een aanvulling zijn op uw mediaplan. Wat wilt u ermee oplossen? Naambekendheid, imago, intentie, een community creëren? Welk verhaal u vertelt, hangt af van wat u wilt bereiken.

2. Communiceer doeltreffend.
De bedoeling is om uw potentiële klanten tijd te laten uitsparen door ze snel de belangrijkste informatie aan te reiken. Schrijf daarom duidelijk en overzichtelijk. Een verhaal leest vlot en maakt iets los.

3. Succes moet meetbaar zijn.
Wat is de verwachte ROI? Hoe zult u die ROI meten in functie van uw strategie? Welke zijn de relevante KPI's? Aantal weergaven, clicks, recalls, aankopen, big data enz.? Welk aantal mag u als een succes zien? Wat is uw benchmark? Wat is uw conversion rate? Was dit het juiste verhaal?

4. Stem het kanaal af op uw doel.
Er bestaan zoveel verschillende sociale netwerken, websites, applicaties en apparaten dat u er goed aan doet uw verhaal aan elke doelgroep aan te passen. Maar wat is het beste kanaal? Hoe complementair zijn die kanalen in de customer journey? Elk verhaal wordt anders beleefd afhankelijk van de context die je erbij krijgt.

5. Denk goed na over uw digitale verhaal.
Openen – kijken – inspireren – lachen – actie: denk na over hoe u uw publiek zo ver krijgt.

6. Verwerk de waarden van een algemene boodschap in uw verhaal

  • Invloedrijk: Visueel verleidelijk – Visueel uniek en herkenbaar voor uw merk of dienst – De foto en/of slogan zijn essentieel.
  • Relevant: Uw verhaal is echt en authentiek – Het is gebouwd rond de functionele en emotionele voordelen voor uw doelgroep – Het biedt antwoord op een sterk en uniek consumer insight – Uw boodschap is kort en duidelijk.
  • Geloofwaardig: Uw verhaal is geloofwaardig, wat betreft stijl én inhoud – Het past bij het product dat of de dienst die u aanbiedt.
  • Samenhangend: Uw verhaal sluit aan bij het verhaal dat u op andere media vertelt.
  • Actie: Een verhaal is een oproep tot actie in functie van de verandering die u verwacht om aan de strategie te beantwoorden – Hoe zal de klant op uw bericht reageren?

7. Schrijf uw verhaal rond voordelen.
Stel uzelf de vraag: hoe helpt mijn verhaal anderen, eerder dan mezelf? Verleiden doet u door over de ander te praten, niet over uw eigen persoon. Zeg niet: 'Onze machine draait dubbel zo snel' maar wel 'U produceert dezelfde capaciteit dubbel zo snel'.

8. Probeer niet te opdringerig over te komen.
Net als elk communicatiekanaal kan ook digitale communicatie opdringerig zijn. Hoe opdringerig communiceert u? Welke impact heeft een storende pop-up voor de teaser van een horrorfilm op het imago van uw merk? Welke impact heeft een venster dat de toegang tot onze favoriete website blokkeert?

9. Een verhaal vertel je niet, dat lééft.
Uw naambekendheid en reputatie zijn niet uw prioriteit. Bouw eerst een vertrouwensband op en zorg dat klanten uw product of dienst makkelijk herkennen.

10. Geef uw digitale communicatie een menselijke toets.
Steek er iets van uzelf in: wees persoonlijk, maar alleen als dat iets toevoegt aan uw boodschap en emoties losmaakt.

Waar de vraag vroeger was: 'Hoe gaat u uw verhaal digitaliseren?' is de vraag nu 'Welk verhaal gaat u digitaliseren? Waarom? En voor wie?'.

Cyril Jamelot – Morphoblue

Brand Strategy Skills