Adverteerders vragen sociale media om hun verantwoordelijkheid op te nemen

Responsability-Social-Network.jpg

UBA roept samen met WFA (World Federation of Advertisers) sociale media ter verantwoording om gevaarlijke en haatdragende inhoud te blokkeren op hun platformen. Dit gebeurt naar aanleiding van een oproep van de ‘Association of New Zealand Advertisers’ (ANZA) bij de opening van de WFA Global Marketer Conference in Lissabon.

De oproep komt na meerdere incidenten op een aantal van 's werelds grootste digitale platformen, waaronder pedofiele commentaren op video's van kinderen op YouTube, de ophemeling van zelfverwonding en zelfmoord op Instagram en, meest recentelijk, de live streaming van de terroristische aanslag in Christchurch, Nieuw-Zeeland op Facebook.

Al deze platformen worden gefinancierd door adverteerders en als zodanig hebben zij een morele verantwoordelijkheid om niet alleen oog te hebben voor de effectiviteit en efficiëntie van deze media voor hun merkboodschappen. De adverteerdersverenigingen roepen wereldwijd hun leden en merken op om druk uit te oefenen op sociale media om te voorkomen dat hun diensten en algoritmes worden gekaapt door mensen met kwade bedoelingen.