7 tips voor een straffe contentmarketingcase

cross-media-content.jpg

Tijdens de laatste Expert Community Content Marketing van UBA, luisterden de leden naar twee inspirerende cases:  'Ons eerste huis’ van Engie en 'MediaZine' van MediaMarkt, elk met een eigen invalshoek. Wij bundelden de tips.

Zorg voor een uniforme boodschap op alle kanalen

Engie was in 2017 partner bij het Vier-programma ‘Ons eerste huis’. Het maakte die link ook via native advertising in print en op de eigen kanalen bekend. Volgens Gaetano Palermo, Brand Communication Manager bij Engie, was het initiatief een succes omdat er verschillende kanalen werden ingezet en de boodschappen op elkaar inspeelden.

Werk aan visuele herkenning

Naast de boodschap moet ook het visuele uniform zijn over alle kanalen heen. Zo gebruikte Engie presentator Bart Van Riet en expert Paul ook in print en op de eigen site. Paul kreeg bv. een eigen format met ‘59” met Paul’, waarin hij in een mini-video een energietopic bespreekt.

Ga voor echte experts, niet voor acteurs

Paul was een echte medewerker van Engie. Cruciaal om geloofwaardig en succesvol te zijn, volgens Gaetano Palermo. Content marketing is geen advertising, acteurs werken in deze context niet.

Durf bij pre-roll advertenties content te gebruiken

‘59” met Paul’ werd aangekondigd als pre-roll advertentie op YouTube. En met succes. 39% van de kijkers trok zich niets aan van de ‘skip ad’-button en bekeek het filmpje tot het einde. Een gigantisch succes. Content past dus ook in een pre-roll context.

Denk niet dat je geen geld kan verdienen met content marketing

Het verhaal van MediaMarkt is anders. De retailer perfectioneerde zijn blog tot een content hub. Het deed dat zo goed dat de hub winstgevend is op zich. Dat is mogelijk dankzij twee elementen. Enerzijds maakt MediaMarkt gebruik van trade marketing (producenten die op de hub actief zijn en daarvoor betalen), anderzijds zorgt de blog ook voor conversie. De extra omzet die na anderhalf jaar door de blog is gegenereerd, is nu al groter dan de kost van de hub.

Verlies de relevantie niet uit het oog

Trade marketing is natuurlijk een mes dat langs twee kanten snijdt. Het kan niet de bedoeling zijn een blog met enkel gesponsorde boodschappen te plaatsen. Vandaar het belang van een goede balans, aldus Fokke Lowie, Online Marketing Manager van MediaMarkt. De retailer kiest bewust voor een split van 60/40 tussen ‘editorial’ en ‘sponsored’ content.

The devil is in the details

Om echt succesvol te zijn, moet je aandacht besteden aan de details. Dat doet MediaMarkt. Wanneer je op een pagina van de blog bent, maar het tabblad is niet actief, dan krijg je als titeltje (‘don’t forget to read this’) te zien. Bekijk je de pagina van een event van MediaMarkt, dan krijg je de mogelijkheid het automatisch toe te voegen aan je agenda…

Vind de presentaties hieronder

Documenten

Content