Influencer marketing in Vlaanderen: hot of has been?

influencer.jpg

Aan de Gentse Arteveldehogeschool maakten Jeroen Naudts, Stefaan Anrys en Nicky Malfliet een stand van zaken op betreffende de populariteit, perceptie en rol van influencer marketing. Het onderzoek bevroeg enerzijds meer dan 1800 jongeren tussen 15 en 24 jaar, aangevuld met focusgroepen, interviews met de voornaamste Vlaamse mediamerken, een aantal influencers en influencer bureaus.

Uit de resultaten blijkt onder andere dat Vlaamse jongeren vooral internationale influencers kennen, maar dat de helft minstens ook twee Vlaamse influencers kent. De populairste kanalen voor influencers zijn, zoals verwacht, Instagram en YouTube.
 
Volgens de cijfers vindt meer dan 70% van de Vlaamse jongeren het een meerwaarde als media influencers zouden inzetten. Ze hechten daarbij wel veel belang aan authenticiteit, geloofwaardigheid en transparantie. Zo vindt meer dan de helft van de jongeren de vermelding van #reclame belangrijk. Ook de link tussen de waarden van een merk en die van de influencer telt.

De Vlaamse (jongeren)media zelf doen al een beroep op influencers om de brug te slaan naar de jonge doelgroep, maar zijn zich bewust van de risico’s. Bij de media lijken er believers en non believers te bestaan. Influencers worden vooral én vaak ingezet als host of gezicht bij branded content of zogenaamde ‘native campagnes’.
 
Behalve de journalistieke ‘sérieux’, halen hoofdredacteurs ‘authenticiteit’ aan als doorslaggevende factor in hun keuze om al dan niet in zee te gaan met influencers.

Meer details vind je hier.
 

Documenten

Content Media Research & Insights