Een checklist van 8 punten voor programmatische transparantie

checklist-programmatic.jpg

Adverteerders gaan steeds vaker zonder tussenpersoon met aanbieders van digitale technologieën en adtech in zee. Of een merk nu transparantie of geheimhouding nastreeft, de checklist van 8 punten, opgesteld tijdens de recentste WFA Programmatic Workshop in april 2019 in Singapore, biedt een hulpmiddel voor adverteerders om zelf hun bestaande model te evalueren.

Adverteerders gaan steeds vaker zonder tussenpersoon met aanbieders van digitale technologieën en adtech in zee. Een vaak gehoorde reden voor die ontwikkeling is dat adverteerders eventuele problemen inzake geheimhouding en transparantie de kop willen indrukken. 

Helaas biedt een directe samenwerking geen enkele garantie voor de transparantie die merken nastreven. Immers, een directe samenwerking is maar een van de vele stappen die een merk moet ondernemen om alle voordelen van een volledig transparant model te benutten. Zelfs zonder tussenpersonen kan een merk zonder dat het zich daarvan bewust is nog steeds geaggregeerde rapporten ontvangen waar mogelijk verborgen vergoedingen, mark-ups en/of marges in zijn verwerkt.

Waar heimelijk commerciële winst kan worden gemaakt, gebeurt de mediaplanning of -aankoop vaak niet onpartijdig. Al gaat dat wel onopgemerkt.

Of een merk nu transparantie of geheimhouding nastreeft, de checklist* hieronder is een hulpmiddel voor adverteerders om zelf hun bestaande model te evalueren. Deze 8 punten helpen u een licht te werpen op eventuele aanslepende transparantiekwesties tijdens de programmatische activiteit en garanderen een maximale transparantie (lees: waarde) van uw digitale media.

1. Geoptimaliseerde mediabestedingen
Weet ik hoeveel geld precies wordt besteed aan media die echt werken?
Worden de kanalen/strategieën gebruikt om de ROI te optimaliseren?

2. Eigendom van gegevens
Waar bevinden mijn campagnegegevens zich?
Kan ik mijn gegevens doorsturen naar om het even welke partij/verkoper met wie ik wil samenwerken?

3. Gegevensbescherming
Wie werkt op mijn account? Wie heeft toegang tot mijn gegevens?
Gebruiken de teams die conflicterende activiteiten beheersen een firewall?

4. Brand safety
Verschijnt mijn campagne ook op websites die niet veilig zijn voor mijn merk?
Past het agentschap mijn whitelist/blacklist toe?

5. Waarde (Kost en Kwaliteit)
Is er een trade-off / trade-up voor programmatische activiteit vs direct buys?

6. Prestatiegerichtheid
Zijn mijn uiteindelijke doelen afgestemd op de juiste doelstellingen?
Is er engagement voor een benadering met als doel voortdurend meer waarde te creëren?

7. Zichtbaarheid en overdracht
Heb ik toegang tot mijn accounts?
Laat mijn contract ruimte voor interne en externe audits?

8. Campaign learning
Maakt mijn post-analyse het mogelijk om bruikbare lessen te trekken? (TA/creatie/plaatsing)
Worden de getrokken lessen toegepast in mijn briefing?


Kunt u op de meeste vragen volmondig 'ja' antwoorden? Dan scoort uw merk goed op het gebied van transparantie. Het niveau van informatieverstrekking is voldoende. Proficiat!

Waren de antwoorden vaak 'nee' of 'geen idee'? Alles is zeker nog niet verloren. Ga de vragen waarop het antwoord 'nee' was nog eens af om zeker te zijn of het schemerzones betreft – er is een kleine kans dat u eigenlijk over de informatie beschikt die u nodig hebt om 'ja' te antwoorden, zonder dat u dat zelf wist. Zodra dat duidelijk is, neem de tijd om uit te zoeken welke van die zones het dringendst zijn voor uw bedrijf en stippel uw weg richting transparantie uit.

*Deze checklist werd opgesteld tijdens de recentste WFA Programmatic Workshop in april 2019 in Singapore

Data & Technology Media