Luc Suykens, P&G, Alumnus van het jaar

Suykens.jpeg

Luc Suykens (P&G) werd verkozen tot Alumnus van het Jaar 2019-2020 van de Universiteit Antwerpen. Dit geldt als een erkenning voor zijn carrière bij ‘s werelds grootste adverteerder. Hij werd in 2004 verkozen tot Marketeer van het Jaar en in 2008 tot Master Marketeer en draagt sinds 2009 de begeerde titel van Harley Procter Brand Director bij P&G, als enige in West-Europa. Hij is vice-voorzitter bij UBA en lid van de raad van bestuur van de Franse adverteerdersvereniging (UDM).

Luc Suykens staat al jaren aan de top van de marketingwereld en is daarom uitstekend geplaatst om die ervaring met de huidige generatie studenten te delen en hen te inspireren voor een loopbaan in de marketing. Een belangrijke vraag die hij daarbij voorlegt en beantwoordt, is of grote merken anno 2019 nog relevant zijn.

Ja, grote merken zijn relevant! En dit op drie grote assen. Er is ten eerste innovatie. P&G investeert wereldwijd meer dan 2 miljard dollar per jaar in R&D waarin het Brussels Innovation Center (B.I.C.) een belangrijke bijdrage heeft. Deze innovatie dient verschillende doelstellingen met naast product prestaties, meer duurzaamheid op grote schaal en de klantervaring volledig in lijn met de behoeften van de consument. Een goed voorbeeld is Oral-B. P&G heeft een slimme tandenborstel op de markt gebracht die via een app met de smartphone is verbonden en langs deze weg meer informatie vrijgeeft over mondverzorging.

Ten tweede is er één-op-één massacommunicatie. P&G is de grootste adverteerder ter wereld en heeft daardoor de kracht om bij de belangrijkste online platformen meer transparantie af te dwingen wat betreft de gebruikte kanalen en de blootstelling van de consument aan reclame. Grote merken kunnen op basis van hun schaalgrootte deze advertenties verder op maat van de interesses van de doelgroep afstemmen met kwalitatieve content.

Tenslotte zijn grote merken relevant omdat ze kunnen stimuleren tot een meer inclusieve samenleving. Merkcampagnes van P&G hebben vandaag het vermogen om mensen te ontroeren; ze aan het lachen of het huilen te brengen; hen boos of net trots te maken; ze te inspireren en tot actie aan te zetten, of zelfs mensen te mobiliseren en de maatschappij te veranderen. Een mooi voorbeeld is de nieuwe #sharetheload-campagne van Dash in België. Hiermee wil P&G de consument bewust maken van de nog steeds ongelijke en stereotiepe verdeling van de huishoudelijke taken binnen het gezin en het goede voorbeeld aan toekomstige generaties geven. Want het kan en moet nog beter!