Wat is D2C?

direct-to-consummer.jpg

D2C of DTC staat voor 'Direct to Consumer'. Het betekent dat merken rechtstreeks aan hun consumenten verkopen zonder te passeren via een tussenpersoon zoals detailhandelaar, distributeur, groothandelaar of een ander verkooppunt.

De doelstelling is om als merk een directe relatie aan te gaan met de consument. Zo kan het merk aan de consument een eenduidige klantenervaring geven. Het merk kan zelf zijn verhaal brengen en is niet afhankelijk van de distributie. Het merk krijgt ook meer controle en toegang tot alle data. Op die manier kan de fabrikant beter de markttendensen direct volgen en extra inzichten krijgen. Door het uitschakelen van de tussenpersonen kan ook ofwel de prijs gedrukt worden ofwel de marge verhoogd.
Het businessmodel is sterk in opkomst door de digitalisering en door de groeiende invloed van de millenials die deze manier van verkoop erg waardeert.
Een overstap van B2B naar D2C kan tot kanaalconflicten leiden in de distributieketen. Vandaar dat sommige fabrikanten wat terughoudend zijn om het in te voeren.