Vertrouwen als belangrijkste uitdaging voor Digitale Marketing

dmexco.jpg

Vorige week vond in Keulen de Digital Marketing Expo & Conference (DMEXCO) plaats. Grégory Marchandise, UBA Expert Marketing Technology, was ter plaatse en deelt enkele key learnings. 

Vertrouwen als belangrijkste ‘purpose’

Vertrouwen was het hoofdthema van de DMEXCO-conferentie. Alle sprekers zijn het erover eens dat we te maken hebben met een globale vertrouwenscrisis. Deze crisis speelt zich af op verschillende niveaus: de technologische industrie, de politiek en de maatschappij in het algemeen.

Voor SalesForce is het opbouwen van een vertrouwensmerk mogelijk via drie pijlers: cultuur, inhoud en community. SalesForce promoot een cultuur van gelijkheid en levert positieve inhoud die verandering ondersteunt om haar klanten en teams te verenigen.

Ook de GAFA's lijken te willen aantonen dat ze deze richting uitgaan door de gebruikers meer informatie en controletools te geven. Om dit engagement te tonen, heeft Google zijn eerste Safety Engineering Center in München geopend.

Aan de kant van de adverteerders benadrukte Unilever het belang van samenwerking tussen marktspelers om de transparantie en het vertrouwen in het digitale ecosysteem te vergroten via verenigingen zoals de WFA (World Federation of Advertisers), waarvan UBA lid is.

Verantwoordelijkheid, gelijkheid en diversiteit zijn de belangrijkste assen die merken kunnen gebruiken om het vertrouwen te herstellen dat nodig is voor het voortbestaan van hun business.

De consumentenervaring in het licht van de privacyuitdaging

Voor Adobe 'Experience is the new currency’. Het doel is vandaag niet langer het aanbieden van goede diensten en producten, maar het bieden van sterke consumentenervaringen.

Voor adverteerders is en blijft het key om de juiste inhoud op het juiste moment, via het juiste kanaal, aan de juiste persoon te kunnen leveren. De eisen met betrekking tot privacy, het aangekondigde overlijden van cookies en het begrip vertrouwen vormen een uitdaging voor de wens om gerichte reclame te verbeteren. Nieuwe technologische hulpmiddelen om de marcom-activiteiten in real time te monitoren en gepersonaliseerde inhoud te bieden, kunnen sleutels zijn tot het succes van gerichte reclame.

Voor Facebook zijn de kleine communities en discussiegroepen rond specifieke thema's een nieuw Eldorado. Ze vormen een nieuwe bron van informatie om de relevantie van de weer te geven inhoud en advertenties te optimaliseren.

Technologieën begrijpen

Technologische ontwikkelingen creëren nieuwe mogelijkheden, waaronder de mogelijkheid om nieuwe ervaringen aan te bieden.

In iets meer dan 10 jaar tijd hebben mobiele telefoons en smartphones ons gedrag drastisch veranderd. Het panel van sprekers vestigde de aandacht op het feit dat toekomstige technologieën het gedrag en de gewoonten van de consument in de toekomst nog sneller kunnen veranderen.

Nieuwsgierigheid en voortdurende bijscholing zijn voortaan essentieel. Voor Martin Sorrel, oprichter van WPP, is het nu fundamenteel om technologieën te begrijpen en steeds nieuwsgierig te blijven. Volgens Martin Sorrel moeten we creativiteit veel breder bekijken door er met een 'agile' bril naar te kijken en er de technologische kennis bij te betrekken.

Cécile Frot-Coutaz (YouTube) ziet YouTube verder evolueren als een medium om zowel training als entertainment te bieden. YouTubers verspreiden hun kennis nu meer en meer op een ludieke manier.

Audio en gaming

Onder de gepresenteerde mogelijkheden lag de nadruk op audio en stem. Vandaag besteden we veel tijd aan de tekstuele interactie met onze smartphone. Voor Luis Di Como, Unilever, is dit soort interactie niet vanzelfsprekend voor mensen en hij voorspelt dat de interactie met onze stem ons stilaan zal 'bevrijden' van de link met het toestel.

Spotify stelt een toename vast van het aantal podcasts dat via spotify worden beluisterd. De podcast biedt duidelijk een vrijheid van expressie waarmee een sterke band met de luisteraar kan gecreëerd worden, een enorm potentieel voor adverteerders.

Twitch is een van de belangrijkste streaming platforms voor live en on-demand videogames. We zouden gamers niet langer moeten beschouwen als een nichepubliek, maar als een consistent publiek met een hoge mate van betrokkenheid.

Ten slotte nodigde Roger McNamee, die aan de basis lag van de investeringen van verschillende GAFA's, alle deelnemers uit om na te denken over het risico van een monopolie van deze ondernemingen en de verticale en horizontale integratie van de verschillende schakels in de mediaketen binnen vijf jaar.

Data & Technology