Als bedrijf samenwerken met startups

Collaborer.jpg

Innovaties zijn vaak weggelegd voor grote bedrijven. Soms is het interessant om samen te werken met startups die een volledig andere dynamiek hebben. Op ad:tech in september 2019 in Londen vertelde Benni Lickfett, hoofd technologie en innovatie, hoe ze dit bij Diageo aanpakken. Hij formuleerde 4 tips om als bedrijf succesvol samen te werken met startups.

  1. Start met een duidelijke probleemstelling. Neem als startpositie iets dat niet optimaal functioneert binnen het bedrijf. Een externe start-up kan ongeremder oplossingsgericht denken en innovatieve oplossingen aanreiken.
  2. Schaarste creëert creativiteit. Grote bedrijven blijven soms veel geld pompen in een innovatief idee, ook al is het niet levensvatbaar. Lickfett pleit voor 'metred funding' van startups, waarmee hij bedoelt dat de financiering van projecten in schijven moet worden vrijgemaakt. Dit houdt de teams meer flexibel en verplicht hen om zich aan deadlines te houden. Het duwt projecten in de richting van een minimaal levensvatbaar aanbod of tests in de markt.
  3. Zorg voor schaalbaarheid. Beoordeel startups en investeringen op schaalbaarheid in plaats van op schaal. Wacht niet tot een technologie of een idee volledig matuur is. Beoordeel eerder het groeipotentieel. Op die manier kan u zelf van de groei profiteren.
  4. Help startups door uw organisatie te navigeren. Startups en grote bedrijven zijn heel verschillend van dynamiek. Het beslissingsproces in grote bedrijven duurt veel langer dan startups gewend zijn. Het is belangrijk dat ze hulp krijgen om een netwerk op te bouwen om hun project te realiseren.