Introduceer een houdbaarheidsdatum voor regels

Postit_Time for change.jpg

Iedereen kent en aanvaardt de ‘tenminste houdbaar tot'-data die op voeding of medicijnen prijken. Zou het niet interessant zijn om ook een houdbaarheidsdatum voor regels en procedures te introduceren?

Veel regeltjes ontstaan wanneer er iets verandert of fout loopt. Ook in een business-omgeving implementeren we vaak een nieuwe set van (handels)regels om een specifiek probleem op te lossen. Meestal zijn die nieuwe procedures heel relevant en nuttig op dat moment. Maar onze maatschappij verandert voortdurend. In 500 voor Christus wist de Griekse filosoof Heraclitus het al: ‘Verandering is de enige constante.’ Mocht hij vandaag leven, hij zou zien dat zijn citaat nog altijd brandend actueel is.

Je zou verwachten dat de meeste regels heel flexibel mee evolueren met de steeds veranderende omgeving, maar de meeste regels veranderen nauwelijks. Straffer nog, de overgrote meerderheid van onze huidige regels en wetten dateren van decennia of zelfs eeuwen terug. Een voorbeeld: in de VS is het Brits-Amerikaanse imperiaal maatsysteem (duim, voet, yard,…) nog steeds in voege en gebaseerd op de ‘maten’ van mensen in de… middeleeuwen.  

Geen enkele regel heeft een patent op de eeuwigheid. Daarom stel ik voor dat we een houdbaarheidsdatum introduceren voor alle regels en wetten. Iedere regel gaat maximum vijf jaar mee, daarna moet hij geëvalueerd worden. Is de regel nog relevant en nuttig? Wegen de voordelen nog op tegen de nadelen? Dan mag de regel het opnieuw vijf jaar uitzingen. Zo niet, dan schaffen we hem af. 

Cyriel Kortleven,
Internationaal spreker rondom de VeranderMindset en auteur van diverse boeken waaronder 'Less is Beautiful'

Elke week publiceren we een korte methodiek om het ‘less is more’ principe toe te passen. Hier is het tweede advies van Cyriel kortleven.

Employer branding Skills