Hoe het straffe idee verkrijgen dat u van uw reclamebureau verwacht?

EC Agency Management Briefing.jpg

Terugblik op het Expert Community ‘Agency Management’ met Nathalie Rahbani (Telenet), Nicolas De Bauw (TBWA) en Katrien Bottez (Happiness) als inspirators.

Hoe het krachtige idee verkrijgen dat u van uw reclamebureau verwacht? Het antwoord zit verscholen in deze andere vraag: hoe kunt u uw creatieve partners inspireren met uw briefings en debriefings?

A good brief is the foundation for great ideas

De perfecte client brief  is niet langer dan een (1!) pagina, vertelt Nicolas De Bauw (TBWA) ons, en bevat alle belangrijke ingrediënten die nodig zijn om een bezielende en opzienbarende creatieve briefing te schrijven.

Maar dan moet u wel weten waarin de briefing van de klant en de creatieve briefing van elkaar verschillen. De voorbeelden gegeven tijdens de sessie kunnen we hier moeilijk hernemen, maar we vatten de belangrijkste kenmerken in enkele woorden voor u samen:

Briefing van de klant:

 • = het dossier/de verantwoordelijkheid van het merk
 • = volledig, maar beknopt
 • = single-minded
 • = gericht op de problemen van/kansen voor het bedrijf
 • = neutraal op mediavlak, indien mogelijk
 • = altijd evenwichtig en in perspectief geplaatst
 • = onderhandeld

Creatieve briefing:

 • = het product van cocreatie
 • = het resultaat van een scherpzinnige denkoefening
 • = inspirerend, met voorbeelden
 • = een springplank voor het creatieve denkproces
 • = zo specifiek en nauwgezet mogelijk
 • = draagt > 50% van de oplossing
 • = onderhandeld
 • = moet gevalideerd worden

Voor Nicolas is een onderhandelde, in cocreatie uitgewerkte briefing van de klant de perfecte creatieve briefing. Een samenwerking tussen het reclamebureau en de adverteerder levert immers een inspirerende en efficiënte creatieve briefing op: met minder afval en snellere en mooiere resultaten.

Communication is key

Katrien Bottez (Happiness) en Nathalie Rhabani (Telenet) gaan nog een stapje verder: In dat proces is communicatie de belangrijkste bouwsteen.

Dit zijn hun 10 tips om uw creatieve partners tot grootse resultaten te inspireren:

 1. Als u de USP niet vindt, zoek de WTFP. What’s the fucking problem?
 2. Communiceer. Veel. Ga niet uit van veronderstellingen. Maak tijd voor een rechtstreekse dialoog, vertrouw niet uitsluitend op uw briefing (hoe gedetailleerd die ook mag zijn) om informatie over te brengen.
 3. Breng uw enthousiasme over. Tijdens een briefing is niet alleen belangrijk wat u zegt, maar ook hoe u het zegt.
 4. Let op uw (lichaams)taal. Kom met een open geest naar de debriefing. Focus op de positieve elementen. Stel vragen. Beeld u het resultaat in. Reageer samen en bewaar de details (formaat van het logo) voor het einde van de vergadering.
 5. Talent komt altijd bovendrijven. Dat is niet noodzakelijk een kwestie van timing of budget. Help een zo zen mogelijke omgeving te creëren. Breng de nodige elementen in stelling om er iets buitengewoons mee te maken. Maak komaf met de obstakels die succes in de weg staan.
 6. Schenk vertrouwen. 'Niets is intimiderender dan een klant die u vertrouwt.' David Droga
 7. Schrijf positief. In een mail kunt u geen nuances leggen, laat u dus nooit negatief uit. Integendeel, aarzel niet om positieve bewoordingen te gebruiken. Het reclamebureau zal uw mail/sms met plezier lezen en herlezen.
 8. Raap uw moed samen. U kunt altijd 100 excuses vinden om niet voor een geweldig idee te kiezen. Laat de praktische details u niet tegenhouden. Elk geweldig idee vergt moed en een interne ambassadeur die het idee verdedigt en tot leven brengt in de organisatie.
 9. The proof of the pudding is in the eating. Soms moet u stoppen met praten en de koe bij de hoorns vatten. Al doende leert men of iets werkt. Just do it!
 10. Vier het succes van uw team. Vergeet niet van elk succes te genieten. De voldoening van succes geeft iedereen de energie om zich op het volgende project te storten.

Veel succes!

Wilt u uw ervaringen delen, van uw collega's leren en uw netwerk vergroten? Neem dan deel aan onze Expert Communities, exclusief voor leden van UBA.

Agency