Jobadvertenties en com':de bijzondere kenmerken van de Belgische markt

new job.jpg

Volgens een internationaal onderzoek naar het zoeken en vinden van een job dat Randstad in 32 landen voerde bij 41.000 werknemers, onderscheidt België zich door de kanalen die laatstgenoemden als het efficiëntst beschouwen.

Zo zijn de openbare tewerkstellingsdiensten (VDAB, Actiris en Forem), de interimbureaus en persoonlijke contacten/referenties de drie kanalen waarlangs Belgische werkzoekenden het vaakst een job vinden - 28% voor eerstgenoemde en 26% voor de twee volgende (versus respectievelijk 17% en 31%).
 
Gespecialiseerde sites die op andere markten overheersen (38%), behalen bij ons slechts 15%. Na Google (17%), Facebook (13%), Linkedin (9%) en Twitter (7%), zowel bij ons als elders. Bedrijfssites klokken af op 12%.
 
Gemiddeld gebruiken Belgen vier kanalen om een job te zoeken en vinden er een via twee kanalen.
 
Nog volgens het onderzoek hebben vooral de papieren advertenties terrein verloren: ze staan helemaal achteraan in de rangschikking, met amper 6%, wat weliswaar beter is dan in het buitenland.
 
“Jobsites en sociale netwerken zijn duidelijk ingeburgerd. De rol van de digitale kanalen is belangrijker dan ooit in het spel van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. In België gaat deze doorbraak meer dan elders niet koste van de klassieke tussenpersonen. Dat komt onder andere doordat de Belgische spelers snel op de digitale trein gesprongen zijn. In die zin kunnen we stellen dat digital de nieuwe norm is op de arbeidsmarkt, ook voor de traditionele spelers”, aldus Jan Denys, expert bij Randstad.

Internationaal onderzoek

Employer branding