Sla jezelf tot ridder die 'Nee' zegt

Postit_Dream big.jpg

Mensen zeggen heel vaak 'ja'. Het is niet eenvoudig om 'nee' te zeggen, want je wil hulpvaardig en beleefd zijn, conflicten vermijden of geen kansen laten schieten. Maar het leven is te kort om alles te willen doen en je kunt niet iedereen tevredenstellen.

Wil je een verschil maken in de wereld (veel geld verdienen, een weeshuis oprichten in Afrika of een prachtig kunstwerk creëren), dan zit er maar één ding op: word een Ridder die Nee Zegt. 

In onze metafoor was Steve Jobs een echte Master Knight. Bij zijn terugkeer naar Apple bracht hij het aantal producten binnen het jaar terug van 350 naar 10. Hij verwoordde het zo: “Mensen zien focus vaak als 'ja' zeggen tegen het doel dat je voor ogen hebt. Maar ze slaan de bal mis. Het betekent net 'nee' kunnen zeggen tegen de honderden andere goede ideeën.” 

Dat kan zeer eenvoudig en direct: 'Nee, ik kan of wil het niet doen', maar wees altijd beleefd en duidelijk. Ik geef je twee alternatieven om een botte afwijzing te omzeilen: ‘Ik ben niet de aangewezen persoon. Probeer eens bij X’ of 'Ik zal erover nadenken en je binnen x iets laten weten (deel je eerlijk besluit ook mee binnen de beloofde periode).

'Een “nee” vol overtuiging draagt verder dan een “ja” om te plezieren, of erger, om een conflict te vermijden.' [Mahatma Gandhi]

Cyriel Kortleven
Internationaal spreker rondom de VeranderMindset en auteur van diverse boeken waaronder 'Less is Beautiful'

Elke week publiceren we een korte methodiek om het ‘less is more’ principe toe te passen. Hier is het vijfde advies van Cyriel kortleven.

Employer branding Skills