Mediaconcentratie in Vlaanderen: crossmedialiteit is troef

Screenshot 2019-11-20 at 12.53.39.png

Gisteren publiceerde de Vlaamse Regulator voor de Media zijn rapport 'Mediaconcentratie in Vlaanderen 2019'.

Daaruit blijkt zonder verrassingen dat de mediagroepen de sterke posities die ze de afgelopen jaren door consolidatie hebben ingenomen, proberen te valoriseren. Inhoud wordt gedeeld over de verschillende merken. Tegelijk werken de verschillende groepen enkel nog samen als de buitenlandse dreiging te groot lijkt (bijvoorbeeld in het geval van de gemeenschappelijke radio-app).

Voor de aggregatie van klassieke mediaproducten is 80% tot 100% van de markt in handen van slechts vijf mediagroepen: VRT, DPG Media, Mediahuis, Roularta en De Vijver Media.

Daarnaast wijst het verslag op het toenemende succes van digitaal luisteren. Voor televisie signaleert het dat alle tv-spelers in 2019 de nadruk legden op het lanceren van nieuwe digitale producten.

Bij de pers verkopen de kwaliteitskranten meer kranten dan vijf jaar geleden, dankzij de digitale verkoop. De populaire en regionale kranten slagen daar niet in. Zij bereiken wel zeer veel mensen via hun website. In 2019 zien we een duidelijke toename van de concentratie in de magazinemarkt. Er zijn nu drie mediagroepen die quasi 100% van de markt in handen hebben.

Je ontdekt het volledige verslag hier:

Documenten

Media Research & Insights