Ongewenste reclametelefoontjes: er is nog ruimte voor verbetering

Do not call me.jpg

Sinds 31 mei 2014 kan iedereen die niet meer voor commerciële doeleinden gebeld wil worden zijn nummer op de 'Bel Me Niet Meer'-lijst laten registreren. Het is de 'Robinson-lijst' van de telefonie. Elke telefoonabonnee heeft het recht om niet opgebeld te worden voor telefonische marketing. Ondertussen zijn er maar liefst 1.4 miljoen particuliere en professionele telefoonnummers op de lijst geregistreerd.

Ondanks de toenemende aandacht voor privacy zijn er nog steeds Belgische ondernemingen niet in regel met de wetgeving. Het principe is nochtans duidelijk: nadat een telefoonnummer op de 'Bel-me-niet-meer'-lijst geregistreerd is, mag het nummer niet meer opgebeld worden voor commerciële doeleinden. Ondernemingen die zich hier niet aan houden riskeren strafrechtelijke vervolging, waarbij de boetes kunnen oplopen tot € 80.000.

De vzw Do Not Call Me (DNCM) is de beheerder van de 'Bel Me Niet Meer'-lijst. UBA maakt deel uit van deze vzw. Bedrijven die aan telemarketing doen, krijgen via een licentie toegang tot de lijst. De prijs van een licentie hangt af van de grootte en het type van de onderneming. De lijst moet niet enkel gebruikt worden door callcenters, maar door alle ondernemingen die aan telemarketing doen.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.dncm.be of info@dncm.be. 

Data & Technology