The Big 5 in het Vlaams Medialandschap

Media rapport.jpg

De Vlaamse Regulator voor de Media publiceerde zijn rapport 'Mediaconcentratie in Vlaanderen 2019'. Het rapport concludeert dat de mediagroepen in Vlaanderen de voorbije jaren door consolidatie sterke posities ingenomen hebben. Nu proberen ze deze te valoriseren.

De crossmedialiteit draait dan ook op volle toeren. Inhoud wordt volop gedeeld over de verschillende merken in de eigen groep. Dit komt vooral tot uiting bij DPG Media die alle redacties samenbrengt in News City. Opvallend daarbij is dat de VTM Nieuws-website is verdwenen. Alle (audiovisuele) nieuwscontent komt zo terecht op de sterkere HLN-website. 


Vroeger was er een sterke tendens tot samenwerking over de verschillende groepen heen. Nu gaan groepen elk hun eigen weg. Er is enkel nog samenwerking wanneer de buitenlandse bedreiging te groot lijkt. Zo kwam er een gemeenschappelijke radio-app voor de openbare en commerciële zenders. Op die manier hoopt men sterker te staan in de digitale radio-distributiemarkt. 


Voor de aggregatie van klassieke mediaproducten is 80% tot 100% van de markt in handen van slechts vijf mediagroepen. Dit aantal daalde de voorbije jaren tot volgende vijf groepen: VRT, DPG Media, Mediahuis, Roularta en De Vijver Media. 


Belangrijkste conclusies per medium:

Radio:

De VRT-zenders blijven met het grootste marktaandeel aan de haal gaan.
 Digitaal luisteren zit in de lift. Dit voornamelijk dankzij de groei van DAB+. De beschikbare plaatsen voor DAB+-zenders werden echter snel ingevuld, dit vooral door de grotere mediagroepen. Het voorbije jaar lanceerde vooral DPG Media heel wat nieuwe initiatieven.
 Er zijn vier netwerkradio's toegewezen en gestart. Het is nog te vroeg om de impact hiervan op de concentratie in de radiomarkt in te schatten.


Televisie:

Wat televisie betreft zijn de voornaamste wijzigingen in het ecosysteem de volledige overname van De Vijver Media (SBS Belgium) door Telenet en de volledige integratie van Medialaan (nu DPG Media) in De Persgroep (nu DPG Media Group nv). 
In 2019 lag de focus van alle tv-spelers op het lanceren van nieuwe digitale producten. Voorbeelden zijn VRT NU, VTM GO, Proximus Pickx, Tadaam en Yugo.


Geschreven pers:

De titels op de Vlaamse krantenmarkt blijven al jaren dezelfde. Qua eigendom noteren we wel verschuivingen. Roularta nam de 50%-participatie van De Persgroep in Mediafin (uitgever van De Tijd) over. De concentratie bij de uitgeversgroepen van kranten is zo licht afgenomen.
 De kwaliteitskranten (De Tijd - De Standaard - De Morgen) verkopen meer kranten dan vijf jaar geleden. Dit volledig dankzij de digitale verkoop. De populaire en regionale kranten slagen daar niet in. Zij bereiken wel zeer veel mensen via hun website.
 In 2019 zien we een duidelijke toename van de concentratie in de magazinemarkt. Er zijn nu drie mediagroepen die quasi 100% van de markt in handen hebben.


Op de website van de VRM kan u het nieuwe rapport 2019 raadplegen.

https://www.vlaamseregulatormedia.be/nl/over-vrm/rapporten/2019/rapport-mediaconcentratie

Media