DAT Belgium en Trust.ID: tools voor een betere controle van digitale campagnes in de maak

Dashboarding.jpg

Digitale campagnes zijn niet meer weg te denken uit onze mediaplannen. Maar daarmee neemt ook de nood aan een betere controle fors toe.

Context
Om op die vraag in te spelen ontwikkelde UBA naar Frans voorbeeld een kwaliteitslabel voor websites die daarom vragen: Digital Ad Trust Belgium (DAT). Dat label wordt toegekend na een audit waarbij wordt gecontroleerd of bepaalde criteria worden nageleefd (meer details over DAT vindt u hier).

Het Digital Ad Trust-label
De officiële lancering van DAT dateert van afgelopen zomer en kon meteen rekenen op heel wat interesse van adverteerders en via WE MEDIA aangesloten uitgevers. De volledige lijst van websites met het DAT-label vindt u hier. Het label blijft zich intussen ontwikkelen en biedt naast de klassieke weergave ook de mogelijkheid om vanaf 2020 video in de audit op te nemen. DAT Belgium is een uitstekende tool om richting te geven aan een digitale mediacampagne van hoge kwaliteit omdat het de mogelijkheid biedt om nog vóór de lancering invloed uit te oefenen op de digitale campagneomgeving.

Trust.ID, de logische partner van DAT
Maar om helemaal alles te omvatten hadden we ook nog een middel nodig om de campagne ná de lancering te controleren. En daar komt Trust.ID in het spel, een middel om een digitale advertentie te traceren, momenteel in Frankrijk in de testfase. Het principe erachter is eenvoudig: in de advertentie wordt een unieke identificatiecode opgenomen waarmee de advertentie van begin tot einde kan worden opgevolgd. De bedoeling daarvan is niet alleen om een campagne in alle transparantie te kunnen volgen, maar ook om alle schakels in de programmatic tijdens het reportingproces dichter bij elkaar te brengen.

Veelbelovende tests
Technisch gezien zijn de tests die de afgelopen weken werden uitgevoerd behoorlijk overtuigend. Zowel op het vlak van traceerbaarheid als wat betreft de reconciliatie (verschil tussen de verstuurde en gebruikte advertenties) zijn de resultaten van de geteste campagnes positief. De volgende stap is nu adverteerders overtuigen om mee in het systeem te stappen en het IAB Tech Lab zover krijgen dat het Trust.ID opneemt in de OpenRTB-standaard zodat het op grote schaal kan worden uitgerold.

Een kwestie van vertrouwen
Het gebruik van dit soort tools is van doorslaggevend belang om alle spelers in de digitale Media Supply Chain gerust te stellen. Zo neemt het vertrouwen tussen adverteerders, publishers en reclamebureaus toe omdat ze in alle openheid kunnen samenwerken.

Trust.ID zal weldra in Frankrijk worden ingevoerd. Ook België is kandidaat om tests uit te voeren zodat het duo DAT Belgium – Trust.ID kan uitgroeien tot een onmisbare waarde op de markt.

Media