Het is een… rakeling, schat

Postit_Be positive.jpg

We concentreren ons te vaak op het voorkomen van mislukkingen en fouten. We moeten die focus kunnen loslaten en leren uit onze fouten.

Wie innoveert leert loslaten. Soms is het beter om te merken dat je op het verkeerde pad bent beland (je weet nu dat dit niet het juiste pad is) in plaats van helemaal niets te doen (want dan leer je niets). Maar er hangt wel een negatieve connotatie rond de woorden 'falen' en 'fout'.

Laat ons een nieuw woord introduceren: de rakeling. Een rakeling is een positief woord voor iets nieuws dat je met de juiste intenties hebt ondernomen, maar dat (nog) niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd. Dat kan verschillende oorzaken hebben: de omstandigheden zijn veranderd; er was een betere optie; het lot heeft anders beslist; er waren plots andere prioriteiten, enz. En, een rakeling herken je pas als je terugblikt.

Je kan met trots terugkijken op een rakeling, want:

  • Je nam initiatief
  • Je gaf anderen een aanzet
  • Misschien heeft het tot een ander succes geleid
  • Er zijn veel rakelingen nodig voor enkele successen
  • Je trekt er lessen uit

De rakeling leert ons dat initiatieven bijna altijd waardevol zijn, zelfs als ze niet meteen resultaat opleveren. Misschien ging er iets verkeerd of doken er onverwachte elementen op, maar je zal er altijd uit leren. 

Cyriel Kortleven,
internationaal spreker rondom de VeranderMindset en auteur van diverse boeken waaronder 'Less is Beautiful'

Elke week publiceren we een korte methodiek om het ‘less is more’ principe toe te passen. Hier is het achtste advies van Cyriel kortleven.

Employer branding Skills