Gebruik de Tapas-methode

Postit_Success.jpg

Gegevens zijn waardeloos. Geef me inzichten.

Een goede marktonderzoeker zal veel interessante zaken ontdekken om te rapporteren; een fantastische onderzoeker zal zich verdiepen in minder items, maar wel de meest werkbare inzichten blootleggen. InSites Consulting maakt deel uit van een nieuwe generatie van marktonderzoeksbureaus [135 werknemers, 5 kantoren wereldwijd] waar ze dit maar al te goed beseffen. Tijdens een gesprek met Kristof De Wulf (CEO) en Tom de Ruyck (managing partner en Head of Consumer Consulting Boards) kwam ik te weten dat ze 'weerbericht-symbolen' gebruiken om de tevredenheid binnen InSites Consulting te meten. Alle werknemers krijgen wekelijks een eenvoudig onderzoek voorgeschoteld met één vraag. Ze kiezen het symbool dat hun tevredenheidsniveau weerspiegelt voor die week. Zo krijgt het management een beter inzicht in de individuele en algemene tevredenheid van de werknemers, waardoor het de gepaste maatregelen kan nemen.

Een andere methode - de naam ontstond tijdens onze vergadering - is de Tapas-methode. Tapas zijn de gevarieerde, Spaanse gerechtjes die meestal in groep geconsumeerd worden. Maar het is ook een metafoor om kleine stukjes informatie te communiceren over een langere periode aan een grote groep. Een voorbeeld: inzichten van een specifiek onderzoek worden niet enkel uiteengezet aan het managementteam in een saaie presentatie, maar ook aan de rest van het bedrijf via kleine brokjes informatie die makkelijk te ‘verteren’ zijn. De werknemers zullen dagelijks een inzicht verwerven via een tweet, een afbeelding, een cartoon,…. Zo worden de resultaten op een consequente en toegankelijke manier gecommuniceerd.

Cyriel Kortleven,
internationaal spreker rondom de VeranderMindset en auteur van diverse boeken waaronder 'Less is Beautiful'

Elke week publiceren we een korte methodiek om het ‘less is more’ principe toe te passen. Hier is het tiende en laatste advies van Cyriel kortleven.

Employer branding Skills