Geen voedsel- en drankreclame meer op Youtube naast inhoud gericht op kinderen

youtube.jpg

Google verbiedt vanaf 10 januari 2020 alle voedsel- en drankreclame in en rond de content 'Made for Kids' op YouTube Main. Dergelijke verbod was tot hiertoe alleen van toepassing op YouTube Kids. Het verbod geldt globaal voor alle landen en is van toepassing op alle voedsel- en drankreclame ongeacht het voedingsprofiel van het product.

De nieuwe 'Made for Kids'-content classifier is ontstaan als gevolg van een FTC/COPPA-regeling in de Verenigde Staten (Federal Trade Commission - Children’s Online Privacy Protection Act).  YouTube zal content categoriseren als 'Made for Kids' op basis van verschillende criteria zoals bvb. het gebruik van kinderfiguren, kinderthema's, speelgoed, spelletjes enzovoort.

Het verbod zal ook van toepassing zijn op content die momenteel is geclassificeerd als 'Content Suitable for Families', waarin meestal basisleerprogrammas (bijvoorbeeld het leren van het alfabet), educatieve handleidingen (bijvoorbeeld wetenschappelijke how-to-video's) en tekenfilms/animaties voor een jonger publiek zijn opgenomen.

Het verbod is van toepassing op betaalde advertenties (pre-rolls, mid-rolls, banners) - en niet op productplaatsing en aantekeningen in door gebruiker gegenereerde video's. 

WFA is in gesprek met YouTube om verder te verduidelijken hoe de inhoud van 'Made for Kids' zal worden gedefinieerd en wat de impact voor adverteerders zal zijn. UBA volgt dit dossier in samenwerking met WFA op.