Vijf marketingvoorspellingen volgens Gartner

prediction-marketing-2020.jpg

Consultancy- en onderzoeksbureau Gartner deelt met ons zijn voorspellingen voor 2020 en de daaropvolgende jaren. Consumenteninzicht, data-ethiek en consumentenvertrouwen zijn de rode draad doorheen Gartners 5 belangrijkste voorspellingen voor marketingleiders.

Consumenten verkiezen 'zelf beleven' boven 'beïnvloed worden'

Tegen 2023 zal elke CMO een derde minder investeren in influencer marketing. De verklaring? Consumenten verliezen alsmaar meer vertrouwen in merken en bedrijven die ze niet persoonlijk kennen.

Dit moet u doen:

Influencer marketing mag dan niet helemaal verdwijnen, toch doen marketeers er goed aan om hun aandacht te vestigen op kleine influencers met 25.000 of minder volgers die dezelfde waarden aanhangen als het merk. Dergelijke influencers hebben een sterker geëngageerd publiek en ze posten vaker. Ze profileren zich als toegankelijk en gefocust. De interactie heeft veel weg van de beleving van consumenten met de vertrouwde leveranciers in hun community's. Streef naar geïntegreerde partnerships die blijven duren.

Emotionele AI als drijvende kracht achter advertenties

Tegen 2024 zullen emotieherkenningstechnologieën meer dan de helft van de online advertenties op uw schermen beïnvloeden.

Dit moet u doen:

Haast en spoed is zelden goed. Artificial Emotional Intelligence (AEI) staat nog in de kinderschoenen, wat betekent dat privacyproblemen niet uitgesloten zijn. Marketeers kunnen anticiperen op eventuele problemen door open en duidelijk te zijn over het gebruik van AEI, door de voordelen ervan voor de consument uit te leggen en door de consument de keuze te geven om AEI uit te schakelen.

Vertrouw op gedragswetenschappen

Tegen 2022 zal één marketingafdeling op vier een eigen gedragswetenschapper of etnograaf voltijds in dienst hebben.

Dit moet u doen:

Zoek sociaal wetenschappers met de kwantitatieve competenties of kwalitatieve achtergrond die een goede aanvulling vormen op het personeel dat al bij u in dienst is. Start een samenwerking met ze op of neem ze in dienst.

Stel richtlijnen rond data-ethiek op

In 2023 zal één pr-ramp op drie voortvloeien uit een falende data-ethiek.

Dit moet u doen:

Neem proactieve maatregelen en hanteer een streng gegevensbeleid om bij uw consumenten in de gratie te blijven. Verwijder persoonlijke identifiers uit data of gebruik geaggregeerde gegevens om de privacy van uw bronnen te beschermen. Kijk goed uit voor mogelijke afwijkingen in de algoritmen die gebruikt worden om marketingberichten of promoties te maken. Indien mogelijk, wees eerlijk over de gegevens die u gebruikt en geef consumenten de vrijheid om vergeten te worden of toestemming te geven.

Het einde van personalisatie is nabij

Tegen 2025 zal 80% van de marketeers die investeerden in personalisatie de handdoek werpen als gevolg van een gebrekkige ROI, de gevaren van customer data management of een combinatie van de twee.

Dit moet u doen:

Ga terug naar de basis. Amper 40% van de marketeers geeft aan over een duidelijke strategie en roadmap voor personalisatie te beschikken. De eerste stap moet dus zijn om een strategie uit te werken en toepassingen met hoge potentie te identificeren. Marketeers moeten ook wat afstand nemen om de focus weer op segmenten te leggen en advies op maat uit te proberen om te zien wat resultaat oplevert.

Data & Technology