Digital News Report 2020: de lezersmarkt wordt prioritair

digital news.jpg

De nieuwe editie van het Digital News Report van het Reuters Institute en de universiteit van Oxford is zopas verschenen (233 kaderleden uit de pers die in 32 landen online bevraagd werden tussen november en december 2019). 73% van de respondenten zegt met vertrouwen of zeer veel vertrouwen vooruit te kijken naar 2020. Uitgevers zijn er almaar meer van overtuigd dat hun toekomst afhangt van de evolutie van de lezersmarkt. Een respondent op twee denkt dat het op termijn hun voornaamste inkomstenbron zal zijn; 35% hecht het meest belang aan de klassieke mix reclame-lezers en 14% mikt enkel op reclame.

Los daarvan noemt 53% van de respondenten podcasting en audioformaten als potentiële bron van inkomsten.
 
Ook de personalisatie van content wordt als een prioriteit beschouwd: de helft van de respondenten verwijst naar het belang van artificiële intelligentie, maar kleinere uitgevers vrezen dat ze niet zullen meekunnen met de race naar geautomatiseerde aanbevelingen.
 
Het verslag citeert nog het groeiende belang van first-party-data en de moeilijkheid om in technologie gespecialiseerd talent aan te trekken en te houden.
 
25% van de uitgevers denkt dat de regulering van de platformen nadelig zal zijn voor de journalistiek; 18% zegt het omgekeerde en de helft (56%) denkt dat het verschijnsel geen impact zal hebben.
 
Volgens hen zijn de platformen die de meeste inspanningen doen om tegen desinformatie te vechten Twitter (41%) en Google Search (34%) – ook al vinden ze de inspanningen onvoldoende – ver voor YouTube (18%) en Facebook (17%). Diegene die het journalistieke werk het best ondersteunen, zijn volgens de respondenten Google (60%), Twitter (33%), Apple (26%), Facebook (25%), Snapchat (12%) en Amazon (7%).
 
Meer details hier.

Media Research & Insights