Ultra-korte reclamespots zijn effectief

spot.jpg

Neurologisch onderzoek van IPG Mediabrands en Sanoma wijst uit dat een ultrakorte reclamespot van slechts twee seconden in staat is om merk, product en boodschap effectiever over te brengen dan de eerste paar seconden van een gewone 30-seconden online spot.

Ultra-korte 2-seconden en 6-seconden bewerkingen van reguliere video-advertenties werden getest met behulp van EEG en eye-tracking op merkherkenning en -betrokkenheid.

Slechts 25% van de kijkers identificeren het merk bij gewone commerciële online reclame in de eerste seconden. En aangezien veel surfers online advertenties slechts twee of drie seconden bekijken, is er een behoefte om beter te begrijpen hoe je die openingsseconden best creatief kan invullen.

De herwerkte 2-seconden spots gaven volgende resultaten:
- 90% van de kijkers herkennen het product (tegenover 46% na de eerste twee seconden van de oorspronkelijke lange reclame).
- 98% herkent het merk (tegenover 47%)
- 70% begrijpt de boodschap (tegenover 25%)

Terwijl de korte advertenties minder goed scoren op metrics zoals originaliteit, rapporteerde het onderzoek hogere niveaus van aandacht en aantrekkingskracht  bij de kijkers. Een 2-seconden video zal nooit een complexe boodschap overbrengen maar het is zeker een effectieve manier om de aandacht te trekken. Aangezien veel consument slechts de eerste seconden van een reclamespot zien, is er volgens de onderzoekers een plaats voor reclame in ultrakorte formaten.

Media