Vijf gevolgen van 5G voor marketing

5G-Marketing.jpg

Anders dan in andere Europese landen wordt de lancering van 5G nog altijd tegengehouden in België. Deze technologie, die alles in zich heeft om een disruptieve technologie te zijn, moet marketingmanagers blijven boeien, want het is hun taak om de technologie in hun strategie in te passen.

1. Digitale advertenties op meer schermen en plaatsen

Vandaag zien we digitale advertenties op onze telefoon, op websites en hier en daar op schermen in shoppingcenters of luchthavens. 5G en de evoluerende wifitechnologieën zullen draadloos internet sneller maken en de aanwezigheid ervan versterken, zelfs in de meer landelijke gebieden. Dat betekent dat er mogelijk meer digitale ads zullen opduiken op locaties waar internet voorhanden is. Bovendien zal men dankzij de hogere netwerksnelheden meer geavanceerde beelden en media in elke advertentie kunnen verwerken.

Maar het verspreiden van kwalitatief hoogstaande advertenties op schermen op meer locaties is pas een begin; marketingexperten opperen dat er zelfs merken zijn die experimenteren met alternative reality ads, waarbij mensen met een speciale AR-bril of een AR-camera een advertentie zien verschijnen op gelijk welke plaats waar ze op dat moment zijn. 

2. Interactieve advertenties

De snelheden die 5G haalt, zullen niet alleen leiden tot meer digitale advertenties maar ook tot interessantere content.

Daar waar advertenties die kijkers in staat stelden te interageren met de content ooit onhaalbaar leken door de buffertijd en andere technologische beperkingen, zou 5G deze strategie toegankelijker kunnen maken voor marketeers.

3. Gebruik van Augmented Reality and Virtual Reality

Al jarenlang experimenteren marketeers van grote merken met AR en VR. Sommigen ontwikkelden bijvoorbeeld AR-filters voor Snapchat of Instagram, terwijl anderen productplacement sponsoren in VR-videogames.

Nu het internet met de komst van 5G pakken sneller zal worden, verwachten experten in marketingtechnologie dat VR en AR nog vloeiender zullen aanvoelen. Grote merken zullen naar alle waarschijnlijkheid verder blijven experimenteren met filters en games, maar er zullen ook bedrijven zijn die zullen investeren in immersiebelevingen waar hun merknaam aan is gekoppeld. 

4. Gebruikerservaring

Doordat 5G kostenbesparend en energie-efficiënt is, zullen apparaten zuiniger verbinding maken en nuttiger ingezet worden. De nieuwe snelheden en lage latency effenen het pad voor innovatie en nieuwe realtimediensten. Bijgevolg durft men te voorspellen dat meer bedrijven apps, slimme apparaten en sensoren zullen inzetten om consumenten voor zich te winnen. De gestaag groeiende markt van het IoT zal zich onder invloed van 5G nog verder ontwikkelen.

De data die deze nieuwe apparaten en ervaringen zullen verzamelen, zullen samen potentieel nieuwe marketingdatabronnen vormen, en talloze bedrijven zullen strategieën uitvoeren om de data die ze vergaren te gelde te maken of zelf te gebruiken. Het potentieel voor merken en agentschappen om nieuwe mogelijkheden aan te boren en nieuwe inzichten met betrekking tot touchpoints en consumentengedrag te verwerven is enorm.

5. Spraakinteractie

Spraak in 5G zal sneller worden omdat er geen tijd meer verspild zal worden aan het verwerken van text searches. Dat betekent dat reclamebureaus voorbereid moeten zijn op omslachtige gesproken zoekopdrachten in e-commerce shopping.

Data & Technology