3 vragen aan Caroline Chabier, Vandemoortele

Caroline Chabier.png

Caroline Chabier is de nieuwe voorzitter van de UBA Expert Community Research CMI. Naar aanleiding van dit voorzitterschap stelden we haar enkele vragen. 

Wie is Caroline Chabier?
Ik ben een commercieel- en bedrijfspsychologe met reeds 8 jaar ervaring in insights management. Sinds 2018 ben ik CMI Manager bij Vandemoortele voor de afdeling Margarines, Fats and Culinary Oils. In januari 2020 voegde ik hier de afdeling Bakery nog aan toe. 

Hoe organiseert u CMI/marktonderzoek bij Vandemoortele?

  • Vandemoortele is een Belgisch familiebedrijf met een portfolio van 4.500 producten en is actief in 12 Europese landen. Binnen CMI streven we ernaar de specifieke kenmerken van elke markt - zowel nationaal als regionaal - te begrijpen. Op die manier ontwikkelen we producten die zich richten tot de noden van elke consument. We bestuderen marktgegevens en observeren de nieuwe wereldwijde, Europese en lokale trends. Verder volgen we de evolutie omtrent behoeften van de consument om hedendaagse producten te ontwikkelen, maar anticiperen ook op de innovaties van morgen.
  • De meerderheid van onze klanten zijn B2B (retailers, distributeurs, chefs, enz.). Onze CMI-afdeling werkt vanuit een B2B2C-perspectief: het begrijpen en activeren van de belangrijkste drijfveren van eindgebruikers staat centraal om onze B2B-klanten beter te bedienen. Dit vertaalt zich onder meer in categoriebeheer en innovatiestrategieën.
  • In sommige markten hanteren we ook consument merken. Zoals in België met ons Vandemoortele-merk in Retail. De CMI-afdeling legt hier onder andere de nodige focus op Branding, Shopper Insights, In-store Activation projecten, enz.

Wat zijn de trends en nieuwigheden op het gebied van CMI?

  • De 'Food' wereld verandert sneller dan ooit. Technologische, operationele en digitale ontwikkelingen dwingen ons onze businessmodellen en ons portfolio voortdurend te herbekijken. Ons motto op het gebied van innovatie: "new, different, better".
  • Data Management is een van onze belangrijkste uitdagingen. Big Data, AI, automation & analytics bieden ons een enorme hoeveelheid gegevens, vaak goedkoper dan traditionele methoden. Deze nieuwe informatiebronnen moeten correct worden beheerd. Nog belangrijker, de waarde van deze gegevens ligt in de inzichten die ze bevatten, niet in het proces of de gebruikte methode. Al wordt dit gegeven vaak uit het oog verloren.
  • Ten slotte is het belangrijker dan ooit om deze grote kwantiteit aan data te vertalen in inzichten, de informatie te stroomlijnen en te verspreiden naar onze lokale teams. Het is vervolgens cruciaal om Customer & Market Intelligence op elk niveau binnen de organisatie te integreren.
Research & Insights