10 opkomende consumententrends radicaal versneld door de crisis

post-corona

David Mattin, Global Head van Trends en Insights bij Trendwatching, één van onze sprekers op de UBA Trends Day, deelt alvast enkele trends met u die we mogen verwachten in het post-Covid-tijdperk.

1. Virtual Experience Economy 
Digitale ervaringen als betaalmiddel om status te verwerven

Experience Economy is ondertussen geen onbekende meer. Maar dankzij indrukwekkende nieuwe technologieën kunnen mensen hun status op basis van ervaringen steeds meer via een virtuele weg bereiken. Sociale media en eSports zijn de meest vanzelfsprekende voorbeelden van hoe consumenten in het virtuele rijk een status opbouwen. Ook andere, minder competitieve virtual experiences, zoals reizen, retail en bijeenkomsten zullen een nieuwe betekenis krijgen.

2. Shopstreaming 
Livestreamen + shoppen = de 'regels' van e-commerce grondig herschreven 

Wanneer we in 2017 voor het eerst over deze trend schreven, zeiden we: ‘E-commerce en livestreaming – twee van de grootste digitale trends in Azië – gaan samen. De volgende stap voor online shopping is interactief, experimenteel en in real time.’ Door de recente crisis is de Chinese livestreaming-markt nog groter geworden. Deze mix van entertainment, connecties en verkoop zullen de verwachtingen op het vlak van e-commerce doen stijgen in de hele wereld.

3. Open Source Solutions
Consumenten omarmen merken die oplossingen aanreiken voor iedereen.

Toen we voor het eerst schreven over open source solutions – het delen en zelfs weggeven van innovatieve oplossingen voor onze lastigste gedeelde problemen – noemden we deze trend een “gewaagde nieuwe grens voor duurzaamheid”. Het coronavirus is het meest ernstige internationale, cross-demografische probleem in de recente geschiedenis. Het zal mensen eraan herinneren dat de beste organisaties genereus samenwerken met anderen.

4. Ambient Wellness
Grote gezondheidsvoordelen, kleine moeite

Op dit moment ontsmetten mensen obsessief hun handen terwijl ze de dagelijkse routine doorlopen. Eens deze periode achter de rug is, zullen mensen terugkeren naar minder hygiënische gewoontes, hoewel hun verlangen om veilig en gezond te blijven sterker dan ooit zal zijn. Dit creëert een enorme opportuniteit voor aanbieders van fysieke ruimtes om gezondheidsbevorderende maatregelen te nemen. Denk maar aan winkelgangen en openbare plaatsen.

5. Virtual Companions
Onze vroegere virtuele assistent wordt onze vertrouwenspersoon 

Naarmate klanten vertrouwd raken met digitale assistenten en chatbots, zullen hun verwachtingen evolueren. Sommige mensen (niet iedereen!) zullen op zoek gaan naar virtuele persoonlijkheden die de gave hebben te entertainen, te leren, bevriend te raken en te genezen. Door de crisis zullen mensen zich richten tot deze virtuele connecties, en eens ze de smaak te pakken hebben, zullen ze dit niet meer loslaten.

6. Mentor-To-Protégé
Kanalen en tools voor zelfontplooiing

Wanneer online sociaal contact natuurlijk aanvoelt, beginnen mensen het te gebruiken om te voldoen aan hun wezenlijke verlangen naar zelfverbetering. Ja, mensen zullen zinloze uren online doorbrengen tijdens deze lange thuisperiode. Maar ook zullen velen deze tijd productief willen invullen, en dus gebruik maken van platforms die hen verbinden met docenten, deskundigen en mentoren in hun zoektocht naar nieuwe vaardigheden.

7. A(utomated)-Commerce
Wat komt er na m(obile)-commerce? Het tijdperk van de geautomatiseerde verkoop!

Een andere trend van enkele jaren geleden dat plots een krachtig positief effect kent. In 2017-2018 was de toenemende macht en adoptie van AI de belangrijkste drijfveer voor deze trend. Nu is het de plotselinge toename van de vraag naar contactloze interacties, gepaard met de vooruitgang in de robotica, dat een nieuw type van geautomatiseerde verkoop mogelijk maakt, in real life.

8. The Burnout
Merken snellen consumenten te hulp die bezwijken onder de druk van het moderne leven

Het coronavirus is lang niet het enige dat mensen mentaal angst aanjaagt. Nog voor covid-19 een wereldwijde volksgezondheidscrisis teweegbracht en de vrees voor een economische inzinking werd aangewakkerd, werden mensen geconfronteerd met een enorme ongelijkheid, voortdurende sociale concurrentie, de naderende dreiging van de klimaatcrisis en nog zoveel meer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat organisaties die het geestelijk welzijn van mensen kunnen verbeteren, met open armen worden ontvangen.

9. Assisted Development
Want volwassen zijn is hard werken ;)

Een resultaat van meer tijd thuis door te brengen? Velen zullen worden aangezet, of zelfs gedwongen worden, om enkele levensvaardigheden te leren, zoals het koken voor zichzelf. Trendwatchers houden ervan zaken te markeren als ‘millennial’, maar de recente groei van de on-demand economie toont aan dat steeds meer mensen hun huishoudelijke taken uitbesteden. Sommige taken geven ze na de crisis met plezier terug, maar andere zaken vinden mensen wel leuk om zelf te doen :)

10. Status Symbols
Virtuele rijkdom. Reële status

Fysieke goederen hadden voor lange tijd een statusmonopolie: ze kunnen van nature schaars of duur zijn. Jongere consumenten en gamers aanvaarden al een tijdje virtuele goederen. Verwacht wordt dat de coronacrisis nieuwe technologieën (zoals AR en blockchain) en het groeiende verlangen naar duurzame consumptie ook in andere industrieën en bevolkingsgroepen het besef zullen doen groeien dat virtuele goederen onvervalste statussymbolen zijn.

Kan u niet genoeg krijgen van David Mattin? Volg zijn newsletter ‘New World Same Humans en kom hem live ontmoeten op de UBA Trends Day op 17 september 2020.

Documenten

Data & Technology Research & Insights E-commerce & Sales