JEP krijgt klachten ivm de corona-crisis

jep-plainte-klacht.jpg

De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) krijgt een stijgend aantal klachten die verband houden met de corona-crisis. Deze klachten hebben vaak betrekking op campagnes die onder normale omstandigheden niet problematisch zouden zijn, maar die momenteel door een aantal consumenten als ongepast worden ervaren.

Het gaat onder andere over advertenties die berichten bevatten zoals "kom naar uw adviseur", "kom naar onze showroom", "onze winkels zijn doordeweeks open", enz…
Daarnaast zijn er klachten over advertenties die verwijzen naar het versterken van het immuunsysteem en advertenties die medicijnen promoten die op dit moment niet worden aanbevolen.
Dit zijn wellicht advertenties die voor de crisis waren gepland en die niet aangepast werden aan de huidige situatie.
De JEP ontving ook een klacht over een online advertentie die bij de aankoop van een product twee gratis mondmaskers aanbood. Deze advertentie is inmiddels ingetrokken.

De Raad voor de Reclame en de JEP raden aan om voorzichtig te zijn in advertenties. Wees empathisch, zorg voor een correcte copy die rekening houdt met de huidige situatie en vermijd elk opportunisme.

De JEP heeft , gezien de omstandigheden, ook zijn klachtenprocedure versoepeld.  De JEP houdt er rekening mee dat de behandeling van een dossier iets langer kan duren dan normaal. De indiener van de klacht wordt daarvan verwittigd. Voor klachten waarbij sprake is van een duidelijke inbreuk, past het JEP artikel 4 van het reglement toe: het secretariaat stelt daarvoor onmiddellijk een besluit.  Dit wordt dan achteraf bekrachtigd worden door de Jury.