Goed leiderschap in disruptieve tijden

leadership.jpg

Te midden van onzekerheid en disruptie is één ding zeker: goed leiderschap is nog nooit zo essentieel geweest. London Business School publiceerde een aantal tips van hun professoren over goed leiderschap in moeilijke tijden. Dit zijn hun adviezen.

  • Ga constructief aan de slag met ideeën

De wereld heeft leiders nodig die de juiste beslissingen nemen. Om dit effectief te doen, laten zij zich breed inspireren door allerlei ideeën, ook door ideeën die heel anders zijn dan de eigen ideeën.


  • Vertrouw op uw team


Leiders hebben een grote verantwoordelijkheidszin die soms zwaar op de schouders weegt.  In tijden van onzekerheid voelen ze extra druk om persoonlijk de sleutelrol te spelen. Dit instinct is begrijpelijk maar fout. Uit onderzoek blijkt steeds weer dat groepen betere beslissingen nemen dan individuen. Leiders moeten de wijsheid en de energie van de hele organisatie aanboren. 


  • Leid op een verantwoordelijke manier


In moeilijke tijden is het van cruciaal belang dat bedrijfsleiders strategische bedrijfsbeslissingen nemen en zorgvuldig rekening houden met de eisen en verwachtingen van alle stakeholders. Zo kan men het vertrouwen van de maatschappij terugwinnen. De verantwoordelijkheid moet structureel worden ingebed in de organisatie en geoperationaliseerd worden. De persoonlijkheidskenmerken en soft skills van de bedrijfsleider zijn cruciaal voor het leiden van een verantwoordelijke organisatie die waarde creëert en een positieve maatschappelijke impact heeft.

  • Combineer top-down duidelijkheid met bottom-up initiatieven


In turbulente tijden zijn mensen op zoek naar duidelijkheid. Het creëren van strategische duidelijkheid door het maken van keuzes en het communiceren en implementeren daarvan op een top-down manier is de eerste helft van goed leiderschap.
 Daarnaast beseffen goede leiders dat ze in turbulente tijden niet alle antwoorden hebben. Ze ontwerpen ook slimme bottom-up processen, waarbij lokale initiatieven van mensen in de organisatie kunnen worden opgeschaald, zodat het bedrijf zich continu kan aanpassen.


  • Creëer psychologische veiligheid en betekenis


De snelheid van de verandering kan bedreigend aanvoelen.  We hebben geen idee aan welke nieuwe technologie en verwachtingen we over vijf jaar moeten voldoen. Als leiders willen dat mensen het beste uit zichzelf halen om te werken en te helpen innoveren, zullen ze hun werknemers moeten motiveren om zich aan te passen, om proactief te zijn en nieuwe dingen te proberen. Leiders die in de toekomst winnen, creëren psychologische veiligheid - geen bedreiging - in hun teams. Ze  eisen geen perfectie. In plaats daarvan erkennen ze dat falen een realiteit is, en dat ze samen moeten veranderen en leren.


  • Lees voor een beter leiderschap


Een goede leider moet veel kwaliteiten hebben in moeilijke tijden: visie, helder denken, goed beoordelingsvermogen, goede communicatieve vaardigheden, zelfkennis, emotionele intelligentie. Met goede lectuur krijgt hij nieuwe perspectieven, informatie en inzichten. Hij breidt zijn kennisbasis uit, evenals zijn vermogen om systematisch, breed en creatief te denken.

Het volledige artikel kan u hier lezen: https://www.london.edu/think/how-to-lead-for-good-when-times-are-bad

Skills