UBA ondersteunt vraag van evenementen sector

event-covid19.jpg

De evenementensector werd ​als eerste hard getroffen​ door de veiligheidsmaatregelen in de context van het coronavirus. Alle evenementen moesten onmiddellijk stopgezet worden. Dit maakt dat 80.000 mensen onmiddellijk zonder werk vielen, en niemand weet op dit ogenblik hoe lang dat nog zal duren. De 'Corona Eventsector Taskforce' vraagt aan de overheid steunmaatregelen. UBA heeft haar steun toegezegd aan de alliantie.

De evenementensector vormt een breed landschap aan verschillende bedrijven die betrokken zijn bij het organiseren van evenementen. Naar schatting worden er in België ongeveer  77.000 evenementen per jaar georganiseerd.

De sector is ​piramidaal gestructureerd​, waardoor het sneeuwbaleffect zeer groot is. De annulering van 1 evenement treft meteen alle betrokken bedrijven die dit evenement mee organiseren: van de organisatoren tot cateraars, techniekers, crew, freelancers, tot de werkstudent achter de bar.
De sector is verder sterk ​seizoensgebonden​: voorjaar, zomer en najaar. Gezien de maatregelen rond het coronavirus, kijkt de sector nu al aan tegen een verlies van werk en inkomsten van het voorjaar en zomerseizoen. De geschatte werkloosheidsduur ligt nu al hoger dan 6 maanden.
Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat de sector ook na COVID-19 nog maanden zal nodig hebben om opnieuw te kunnen opstarten. De reden voor deze ​vertragende factor​ is de tijd die er nodig is tussen de briefing van klanten, het voorbereiden en opbouwen van het evenement zelf.

De sector verwacht een gemiddeld ​omzetverlies van 54%​ in 2020 ten opzichte van 2019. Organisatoren​ chatten het verlies op ​1,3 miljard euro​ (-52%). Toeleveranciers​ verwachten meer dan ​3,6 miljard euro​ te verliezen (-55%).

De betrokken bedrijven en associatie hebben samen de 'Corona Eventsector Taskforce' opgericht.  De taskforce vraagt aan de overheid steunmaatregelen op 4 domeinen: op personeelsvlak, op fiscaal vlak, relance-maatregelen en specifieke maatregelen voor de freelancers. UBA heeft zijn steun toegezegd aan de alliantie.

Actuele informatie van de taskforce kan u hier vinden: https://accbelgium.maglr.com/nl_NL/19066/262018/cover.html

Sponsoring & Events