Kantar Covid-19 barometer: hoe staan de Belgen tegenover merken?

tendances.jpg

Kantar publiceerde een rapport met de Belgische resultaten van zijn tweewekelijkse wereldwijde barometer betreffende de ingesteldheid, de nieuwe consumptietrends en verlangens van de consumenten uit 60 landen (500 respondenten bij ons) ten opzichte van merken.

Eerste les: de Belgen voelen zich “meer vereend dan ooit”, “te goed geïnformeerd over de beschermingsmaatregelen, maar niet over de symptomen”, “bezorgder om de toekomstige economische crisis dan om de huidige gezondheidscrisis” en globaal zeer vastberaden.

“Na de Fransen en de Spanjaarden behoren de Belgen tot de Europeanen die zich het meest zorgen maken over de huidige situatie, meer nog dan de Italianen”, concludeert Isabelle Merillou, Brand Domain Lead bij Kantar Belgium. “Wat ook onmiddellijk in het oog springt, is de spirit van solidariteit, maar ook en vooral van nationale eenheid bij onze medeburgers, die de eersten zijn om aan te geven dat ze vastbesloten zijn de crisis samen aan te pakken. Jongeren tussen 18 en 34 zijn zelfs van mening dat ze er sterker uit zullen komen. Om dat te kunnen doen is het volgens het panel bovenal noodzakelijk om correct geïnformeerd te zijn.”

De grootste bekommernis van de Belgen betreft hun economische situatie: dat percentage dat tijdens de eerste golf 64% bedroeg, is gestegen tot 70%. 59% van de respondenten zegt in de toekomst zijn uitgaven strikter te zullen plannen.
 
Kantar stelt ook vast dat de Belgen trouw blijven aan hun favoriete merken en verwacht van hen dat ze meer dan ooit op een even authentieke als nuttige manier communiceren.
 
“Als merken communiceren in een kader dat zo gevoelig is als het huidige, moeten ze dat op een pragmatische manier doen, met concrete oplossingen voor de uitdagingen van consumenten, zonder al te veel humor, door het goede voorbeeld te geven en alternatieven aan te bieden.”
 
Voor de adverteerders die er nog aan zouden twijfelen: 71% van de ondervraagden zegt dat ze negatief zouden aankijken tegen merken die de crisis 'gebruiken' om zichzelf in de kijker te zetten.
 
Meer details hier.