De rol van influencers in deze crisisperiode

influencer-crisis-covid-19.jpg

Als medeoprichtster en CMO van influencerplatform stellar.io is Sarah Levin Weinberg uitstekend geplaatst om ons enkele tips te geven over welke rollen influencers tijdens deze crisis kunnen vervullen. We geven u hierbij 3 mogelijkheden.

Mobiliseren

Vooreerst ziet Sarah Levin Weinberg in influencers een mogelijkheid om (via hun followers) de bevolking op te roepen om het virus te bestrijden. Landen als België, het VK, Canada (Québec) en Finland schakelden al influencers in om COVID-19 onder de aandacht te brengen met hashtags als #StayHome, #BlijfInUwKot of #SamenTegenCorona.

Hun missie: hun invloed op hun community dagelijks aanwenden zodat hun followers de opgelegde maatregelen respecteren en in hun kot blijven.

Entertain

In deze uitzonderlijke tijden kunnen influencers hun volgers ook amuseren en ze aan het bewegen krijgen. Alles wijst erop dat de tijd die we online en op social media doorbrengen explosief toeneemt.

Mensen voelen de drang om zich te vermaken, hun kennis bij te schaven en projecten te ontwikkelen. Onder die impuls zagen ontelbare initiatieven en activiteiten het licht: trainingen met een sportcoach, kooklessen, sessies die ons moeten leren om onze dagen beter te structureren of die ons gewoon aan het lachen moeten brengen. Sommige influencers deinzen er zelfs niet voor terug om zich aan activiteiten te wagen die ver buiten hun comfortzone liggen.

Oproepen tot solidariteit

Er zijn ook influencers die hun naamsbekendheid gebruiken om mensen op te roepen om geld te doneren, voornamelijk aan ziekenhuizen. Chiara Ferragni is daar een goed voorbeeld van: de Italiaanse zamelde 4,3 miljoen euro in voor een ziekenhuis in Milaan. In eigen land haalden influencers Enzo en Lufy duizenden euro's op voor de Koning Boudewijnstichting. Vanuit diezelfde insteek moedigt influencer Elise Goldfarb beautyproducten aan om hydraterende crèmes te doneren aan de ziekenhuizen.

Bovendien ziet Sarah Levin Weinberg het doelpubliek groter worden en het engagement toenemen: “De analyses die we met Stellar uitvoerden en andere Amerikaanse onderzoeken zijn het erover eens dat influencers in de laatste twee weken van maart opvallend meer followers gekregen hebben. Het engagement van de posts ligt plots 61% hoger dan normaal. Dezelfde opwaartse trend zet zich met name door op TikTok en op Instagram, dat het aantal clicks op zijn campagnes en het aantal weergaves van zijn Verhalen ziet stijgen. U snapt het wel: als we naast het vertrouwen ook het bereik, het engagement en de doorgebrachte tijd op social media meenemen in de optelsom, komen we tot de eenvoudige vaststelling dat dit voor merken ideale tijden zijn om hun pijlen te richten op influencercampagnes.”

Het volledige artikel kunt u hier lezen.

Content