GfK Coronavirus Consumer Pulse: de Belgen laveren tussen keuken en tuin

Tuin keuken.jpg

“En als de coronacrisis de consumenten nu eens zou aanzetten tot een gezondere levenswijze”, vraagt GfK zich af bij de recentste resultaten van zijn Coronavirus Consumer Pulse.

Daaruit zou blijken dat tijdens de twee eerste weken van de lockdown bijna alle Belgen (96%) zelf gekookt hebben (+33% in vergelijking tot hun gewoonten) en 20% zou minder kant-en-klare gerechten gegeten hebben. Verder hebben de Belgische consumenten ook meer aandacht besteed aan een gezonde voeding: 25% verklaart meer verse groenten en fruit te hebben gegeten, 20% denkt eraan een voorraad in te slaan en er de komende weken meer te kopen.
 
Verder zegt 72% van de consumenten geïnteresseerd te zijn in tuinieren (+17% ten opzichte van hun gewoonten) en van hen plant 23% de aankoop van planten of aromatisch plantzaden. Tegelijk verklaart 65% meer belangstelling te hebben voor klussen (+12% ten opzichte van gewoonlijk).
 
“Deze trends suggereren dat de Corona-crisis de aandacht van de consument transformeert, waardoor de consument meer dan voorheen gericht is op zijn welzijn”, zegt Richard Boyko, country lead of marketing effectiveness & consumer insights in België. “Met de lockdown, wat betekent dat ze bijna gevangen zitten in hun eigen huis, hebben consumenten geprobeerd om hun ervaring te transformeren en te profiteren van de situatie - waarbij ze de gelegenheid te baat nemen om hun balans tussen werk en privéleven opnieuw te definiëren. Uit ander onderzoek blijkt ook dat gezondheid momenteel de grootste zorg is voor consumenten wereldwijd - en dit is de drijvende kracht achter enkele grote veranderingen in de levensstijl. De vraag is hoeveel van deze experimenten permanente veranderingen zullen worden.”