Pitchen in tijden van Covid-19: wat zijn de beperkingen van teleworking?

home working.jpg

Media Marketing vroeg het aan Martine Ballegeer bij PitchPoint en Geert Debruyne bij fma, 's lands twee grootste consultants, respectievelijk gespecialiseerd in creatieve en mediacompetities.

Volgens deze studies zouden de meeste adverteerders pitches willen blijven uitschrijven, ook al moeten ze zich dan aanpassen aan de lockdown. Ook de bureaus hebben vertrouwen in hun capaciteiten om op de aanvragen in te gaan. Stellen jullie vergelijkbare reacties vast bij jullie klanten?

GD: Opvallend in alle enquêtes die verschijnen over media pitchen, blijkt dat bureaus precies heel snel aan heel veel pitchen willen deelnemen. Je zou zelfs de indruk krijgen dat ze de pitchen missen!

Het is enerzijds wel logisch natuurlijk omdat mediabureaus al jaren lang gewoon zijn aan tenders en ze hebben als het ware hun structuur aangepast. Meer nog, bij enkele mensen vormt het een groot deel van hun dagelijkse activiteiten. Anderzijds is het toch wel raar want aan iedereen die het horen wil, zeggen ze zo vaak ze kunnen dat het welletjes is met al die pitchen en dat het handenvol geld kost. Maar deze tijd van de geschiedenis is anders dan eender welke andere.... Ze zien veel campagnes geannuleerd of verplaatst worden en elke CEO wil zijn bovenste lijn aandikken want de omzet bepaalt nu eenmaal ook de winst van een bedrijf.  

Ook in België merken we dit! Bureaus blijven de pitchbegeleiders contacteren en blijven aangeven dat ze klaar staan om er onmiddellijk in te vliegen. 

Zijn er veel competities uitgesteld of geannuleerd?

GD: De adverteerders proberen pitchprojecten af te ronden of verder te ontplooien. Wij hebben bij fma alvast nog geen enkele annulering binnengekregen met betrekking tot pitchen. Hooguit een lichte aanpassing van het tijdsschema. Grote lokale pitchen die er aan komen, worden verder afgewerkt en zullen minimaal vertraagd worden.

Internationale pitchen blijken ook gewoon door te lopen. Een belangrijk Belgisch mediabureau vertelde me vorige week dat er in een week drie nieuwe internationale pitchaanvragen waren binnengekomen.

MB: We hebben ook geen annuleringen gehad. Wel werd een aantal projecten verschoven of vertraagd, omdat bepaalde klanten het niet echt zagen zitten om volledig virtueel te handelen.

Er tekent zich echter niet veel new business af momenteel. Dat is begrijpelijk. Klanten zitten in een operationele modus en dat zal zo nog wel enkele maanden blijven.

Volgens het Trinity-onderzoek (over de organisatie van bureaupitches in tijden van lockdown) zijn adverteerders ervan overtuigd dat ze de relevantie van de voorstellen en de capaciteit van de bureaus ook op afstand juist kunnen beoordelen. Wat denken jullie daarvan?

MB: Volgens mij is het echt heel lastig voor een adverteerder om alle etappes van een pitch te managen zonder ooit het creatieve bureau en de teams te ontmoeten echt moeilijk voor een adverteerder. En nog meer voor de bureaus: met meerdere mensen op strategieën werken, creatieve brainstorms houden via Zoom. Dat is nooit echt evident of echt doeltreffend.  

Ook al kan al het one-to-one voorbereidende werk op afstand gebeuren - en dat is een belangrijk onderdeel, maar toch denk ik niet dat het een goed idee is een hele creatieve pitch te voeren zonder dat er enig contact geweest is. Het is en blijft toch een people business.  

GD: Ik denk dat het belangrijk is om een duidelijk onderscheid te maken tussen een mediapitch en een pitch voor een creatief bureau. Het is een stuk gemakkelijker om een mediapitch vanop afstand uit te voeren dan een creatieve pitch. Media zijn meer spreadsheets, meer cijfers, meer 'back-service' diensten, enzovoort. Terwijl de zoektocht naar een creatief bureau meer focust op niet-cijfermatige data en info.  

Kun je dan wel alle finesses goed interpreteren? Het menselijke aspect, het team, cruciaal in media en marketing, kan nooit ten volle en op een gelijkwaardige manier beoordeeld worden via een video-call als via een fysische ontmoeting. Adverteerders proberen er het beste van te maken maar verkiezen sowieso de echte fysieke ontmoetingen. Ze willen gerust een evaluatie van mensen of bureaus op die manier doen maar proberen hier en daar toch te vertragen in de hoop dat er snel terug échte meetings kunnen plaatsvinden.  

Vergeet niet dat, zeker bij een media-pitch, er altijd vooraf een uitgebreid dossier is ingediend door de deelnemers dat al grondig is doorgelezen door het pitchteam aan adverteerderskant. Het pitch team zit logischerwijze al met een bepaalde indruk nog voor de finale presentatie aanvangt! Dat is anders bij de media-pitch dan bij de creative agency pitchen waar de finale presentatie allesbepalend is. 

Bron: MM

Interesse in het onderwerp? Volg onze UBA-webinars

Agency