Marketeers verliezen strategische verantwoordelijkheden

marketers.png

Mark Ritson publiceerde een opgemerkt opiniestuk in het Britse MarketingWeek waarin hij poneert dat de huidige marketeer steeds minder strategische verantwoordelijkheden krijgt. Hij baseert zich daarvoor op het jaarlijkse 'CMO Survey' van Duke University.

In de 20ste eeuw waren marketeers de strategen van het bedrijfsleven.  Zij voerden marktonderzoek uit, bestudeerden doelgroepen, waren verantwoordelijk voor productinnovatie, positioneerden producten en diensten, maakten strategische plannen, bepaalden de distributiestrategie en de optimale prijs en creëerden uiteindelijk de advertentiecampagnes om het product te promoten. Marketeers deden dit alles -en meer- voor de kost.

In de 21ste eeuw bestaan marketingafdelingen met dergelijke verantwoordelijkheden bijna niet meer. De verantwoordelijkheden van de marketeers werden geleidelijk uitgehold. De meeste marketingafdelingen zijn vandaag voornamelijk communicatieafdelingen, en nog weinig meer.

De studie van Prof. Moorman van Duke University bevestigt helaas deze evolutie. Moorman doet haar CMO onderzoek reeds voor de 24ste maal en vraagt steeds in welke activiteiten marketing de leiding neemt binnen organisaties. Dankzij de vele iteraties van hetzelfde onderzoek kan ze bijhouden hoe de verantwoordelijkheden van marketeers in de loop der tijden veranderd zijn.

Daaruit blijkt dat taken zoals marktonderzoek, marktanalyse, competitive intelligence, market-entry strategieën, omzetgroei, nieuwe producten, prijszetting en innovatie steeds minder tot het takenpakket van de marketeer behoren.
Marketeers worden steeds meer verantwoordelijk voor de communicatieaspecten van de marketingmix -inclusief social media, PR, CRM en e-commerce- terwijl de andere strategische en tactische uitdagingen verdwijnen.

Het volledige opiniestuk van Mark Ritson kan je hier lezen.
https://www.marketingweek.com/mark-ritson-marketers-strategic-responsibilities-eroding/

Skills