Trust in Media 2020 bevestigt het beperkte vertrouwen in de sociale media

fake news.jpg

Het nieuwe rapport ‘Trust in Media’, dat gepubliceerd is door de EBU (European Broadcasting Union) en gaat over het vertrouwen dat mensen hebben in de verschillende media, toont aan dat in Europa, radio en televisie – en in het bijzonder de zenders van de openbare omroep – als het meest betrouwbaar worden beschouwd. Andere vaststelling: de sociale media zijn het minst betrouwbaar voor 85% van de landen.

Dit verschil komt nog meer tot uiting als het gaat over het vertrouwen in informatie over het C-19 virus, aldus het rapport: 47% van de bevraagde personen verklaart zich te informeren over het virus via de sociale media, maar slechts 14% vertrouwt op die informatie.” De EBU voegt toe dat internet en de sociale media te kampen hebben met een groeiend gebrek aan vertrouwen, in tegenstelling tot de traditionele media die nog altijd als betrouwbaar worden geacht. In de voorbije vijf jaar is het vertrouwen in internet gedaald voor 91% van de bevraagde landen, en dit op significante wijze voor bijna de helft onder hen.

Voorts stelt men in het rapport vast dat in de landen waar de door de nationale media verspreide informatie als betrouwbaar wordt beschouwd, gebruikers minder snel geneigd zijn om te denken dat fake news een probleem kan vormen.

Je kan het rapport van de EBU hier downloaden.

Documenten