Wat is Data Clean Room?

Data-Clean-Room.jpg

Een data clean room is een server in een fysieke ruimte waar een adverteerder first party klantengegevens samenbrengt met geaggregeerde klantengegevens van 'walled garden' platformen zoals Google, Facebook en Amazon.

De adverteerder kan van deze platformen geen informatie zien op het niveau van de individuele klant, alleen geaggregeerde gegevens. Door de verschillende datasets samen te brengen, kan de adverteerder de data vergelijken, waarbij eventuele inconsistenties kunnen worden gebruikt om bvb. het mediaplan bij te sturen.

Het is een manier voor marketeers om met de platformen gegevens te delen om inzicht te krijgen in het targeten van consumenten op basis van specifiek gedrag. De gegevens blijven echter eigendom van de respectievelijke partijen en mogen niet voor andere doeleinden gebruikt worden.

Om veiligheidsredenen is er ook geen manier om op afstand toegang te krijgen tot de gegevens. Merken en bureaus moeten naar de fysieke locatie gaan om toegang te krijgen. De eigenaar van de clean room controleert de omgeving.

Data & Technology Media