De WFA voorspelt een daling van de reclamebestedingen met een derde

dégradation .jpg

Na een eerste golf eind maart voerde de wereldwijde federatie van adverteerders een tweede enquête naar de impact van de crisis bij 38 marketingverantwoordelijken van grote bedrijven in 17 activiteitensectoren met reclamebestedingen die geschat worden op 46 miljard dollar.

Uit de resultaten blijkt een verslechtering van de markt: de adverteerders die eind april bevraagd werden, schatten dat hun reclamebestedingen tijdens het eerste semester met 36% zullen dalen (versus 23% volgens de enquête van de maand ervoor). Het aandeel van diegenen die verklaren hun communicatie – buiten de coronacampagnes – te bevriezen voor de komende zes maanden, is van 19 naar 52% gestegen.
 
Voor het eerste semester zijn de zwaarst getroffen media de events (-56%), OOH (-49%), print (-37%), televisie TV (-33%), radio (-25%), POS (-23%) en influencer marketing (-22%). Digital doet het iets beter: display zakt met 14% en video met 7%.
 
68% van de respondenten voerde campagnes als antwoord op de crisis (twee keer meer dan in maart), maar volgens de WFA zal dat de budget cuts niet compenseren. Voor het hele jaar voorspelt de vereniging een daling van de wereldwijde reclamebestedingen met 31%.
 
Andere vaststelling: 92% van de respondenten geeft aan dat de crisis een langetermijn-impact zal hebben op hun manier van werken en 84% ziet het als een kans om hun marketingorganisatie volledig te herzien en de digitale transformatie te versnellen.
 
Meer details hier.